Det kræver både historisk interesse og flair for det mystiske at følge forfatteren i hans grundige forsøg på at give Bornholm og dens rundkirker en plads i den katolske kirkes kamp i middelalderen for at undertrykke viden om, hvordan verden hang sammen.
Erling Haagensen er journalist og har gennem mere end tyve år beskæftiget sig med de bornholmske rundkirker. Han fremsætter en tese om, at de har haft en oprindelig funktion som observatorier, og at de bevidst er placeret i en sindrig geometrisk konstruktion, der har gjort det muligt for Tempelridderne eller andre at foretage kætterske forsøg på Bornholm, der anfægtede det katolske verdensbillede. Han gør sig selv til hovedvidne i en retssag, hvor den katolske kirke anklages for at holde sin viden skjult for menneskeheden, og denne form er med til at holde læseren på sporet i de ellers lange matematiske og videnskabshistoriske udredninger.
Haagensen har beskæftiget sig med samme emne i bl.a. Tempelherrernes skat, 2000 der med sine vidtgående konklusioner genremæssigt er i slægtsskab med Helligt blod, hellig gral.
Journalisten Erling Haagensen påviser for læseren, at de bornholmske rundkirker tilsyneladende er placeret ud fra et særligt geometrisk system, og den antagelse kombinerer han med en lang andre række hypoteser, der tilsammen skal sandsynliggøre at øen har været tumleplads for Tempelridderne i middelalderen. En bog der således både appellerer til læserens historiske nysgerrighed og til hans fantasi.