Books / nonfiction

Slavernes slægt


Reviews (5)


The libraries' assessment

2008

By

By

Finn Windfeldt Hansen

2008

Med sit fokus på slaverne på de tidligere dansk-vestindiske øer og deres efterkommere er bogen en smertelig, men også nødvendig korrektion til megen dansk historieskrivning. Den kan læses af alle med interesse for denne florissante, men også moralsk anløbne epoke. Bogens titel, omslag, udstyr m.v. er inviterende hvorfor yderligere formidling næppe er påkrævet.

Bogen er et follow-up-produkt til forfatterens DR tv-serie fra 2005 om slaverne og deres efterkommere. I bogen skildres flere "slaveskæbner", der, ikke mindst takket være forfatterens ihærdige research og arkivstudier, nu er blevet afdækket, og som gør det muligt at trække tråde til efterkommere overalt: Danmark, Island, USA, Virgin Islands m.fl. Børn, børnebørn, oldebørn, tip- m.fl. af de underprivilegerede der var aktører i en kulturel smeltedigel. hvor historiens hjul har kværnet ubønhørligt, og hvor der har skullet kæmpes for alt, værdighed ikke mindst. Nu kan efterkommerne så, måske undrende, (ny)orientere sig om deres "rødder".

Bogen er ifølge Alex Frank Larsen den første af sin art i Danmark. Alex Haleys Rødder, 1977, er en slags amerikansk pendant. Se i øvrigt også Thorkild Hansens store slave-trilogi der udkom 1967-70. Thorkild Hansen krediteres fint i bogen.

En velskrevet journalistisk fremstilling båret af nerve og menneskeligt engagement. Bogen kaster tillige et ikke specielt flatterende lys over nogle ganske anderledes og frapperende elementer end danmarkshistorien normalt tilbyder sig med.


Weekendavisen

d. 28. Mar. 2008

By

By

Helle Broberg Nielsen

d. 28. Mar. 2008


Information

d. 17. Apr. 2008

By

By

Georg Metz

d. 17. Apr. 2008


Politiken

d. 22. Mar. 2008

By

By

Hjalte Tin

d. 22. Mar. 2008


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 4 (2008)

By

By

Jannik Lunn

Årg. 154, nr. 4 (2008)