Retter sig mod deltagere i debatten om socialdemokratiets og velfærdssamfundets fremtid, og er velegnet til undervisning i samfundsfag på gymnasier og på videregående uddannelser.
Bogen præsenterer 17 tænkere der har bidraget til Socialdemokratiets ideologiske overbygning fra etableringen til i dag. 14 forskellige forfattere med universitetsbaggrund har deltaget. De portrætterede er både filosoffer og markante, praktiserende politikere, og rækken omfatter bl.a. Marx og Engels, Frederik Borgberg, Hartvig Frisch, Steincke, Keynes, Giddens og Mogens Lykketoft. Artiklerne er i et alment tilgængeligt sprog, og hvert portræt sluttes med en perspektivisering, der sætter den pågældendes idéer ind i en nutidig kontekst, og med forslag til videre læsning. I indledning og efterskrift redegør redaktionen for intentionen om at bidrage til, at det kriseramte parti igen får etableret en nødvendig sammenhængende ideologisk overbygning.
Jørn Henrik Petersen diskuterer i Pligt og ret - ret og pligt, 2014, også det socialdemokratiske idégrundlag, især med henblik på velfærdssamfundets udvikling, lige som man finder en undersøgelse af de klassiske socialdemokratiske grundværdier i Claus Bryld Den socialdemokratiske idéarv, 2004.
En præsentation af 17 tænkere og politikere der har haft betydning for idégrundlaget hos de skandinaviske socialdemokratier, og en diskussion af hvorvidt deres tanker kan danne grundlag for en tidssvarende politisk ideologi for det kriseramte parti.