Deltagere i samfundsdebatten får her et konkret bud på, hvordan vi indretter samfundsøkonomien, så den både tager hensyn til den sociale velfærd og til erhvervslivets fokus på bundlinjen.
Klaus Riskær Pedersen er en driftig erhvervsmand og igangsætter. I debatbogen påpeger han, at hverken den liberale markedsøkonomi eller en socialistisk samfundsstyring har vist sig i stand til både at tilgodese samfundets sociale hensyn om velfærd, og erhvervslivets mål om målbart overskud på bundlinjen. Han skitserer som en mellemproportional en politisk/økonomisk model, han kalder socialkapitalisme. Den baserer sig på en netværksøkonomi, der med tiden vil forandre erhvervsliv og virksomheder indefra, og på et netværksdemokrati, hvor de topstyrede politiske partiers magt brydes til fordel for politikere, der fungerer som netværksopkoblede moderatorer.
Klaus Riskær Pedersen er overbevisende i sin analyse af styrker og svagheder ved markedsøkonomien, og han argumenterer godt for sit bud på en tredje vej, også selv om hans forestillinger om bl.a. indretning af et netværksdemokrati kan virke utopisk.
Preben Wilhjelm Krisen og den udeblevne systemkritikDen store omstilling diskuterer fra et venstreorienteret synspunkt veje ud af krisen, og Jørgen Steen Nielsen det samme fra en grøn vinkel i Den store omstilling (Kort fortalt), men begge uden samme udfoldede alternative model som hos Riskær PedersenPreben Wilhjelm Krisen og den udeblevne systemkritik diskuterer fra et venstreorienteret synspunkt veje ud af krisen, og Jørgen Steen Nielsen det samme fra en grøn vinkel i (Kort fortalt), men begge uden samme udfoldede alternative model som hos Riskær Pedersen.