Bøger / skønlitteratur / roman

Spild : silhouetter fra forbryderverdenen


Beskrivelse


Igennem barndommen og til voksenalderen følger vi drengen Harald og hans kammerater, der lever en ussel tilværelse på samfundets bund i København i slutningen af 1800-tallet.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2018

af

af

Karina Høyer

d. 18. sep. 2018

Drengen Harald og hans kammerater vokser op i de københavnske brokvarterer i slutningen af 1800-tallet. En socialrealistisk roman om samfundets bund i datidens København. For voksne klassiker-læsere.

Igennem barndommen og til voksenalderen følger vi drengen Harald og hans kammerater, der lever en ussel tilværelse på samfundets bund i datidens København. På grund af de håbløse forhold og de tomme fremtidsudsigter drives Harald og de andre drenge ind i kriminalitet, og det bliver en livsbane med opdragelsesanstalter, fængsler, død og konstant fattigdom. Bogen bliver kaldt den første danske proletarroman.

Romanen fortælles igennem situationsbilleder, hvor vi detaljeret føres gennem slum, sult, druk, sygdom, hor og håbløs fattigdom. Sproget er tidssvarende, og kan derfor til tider være tungt og udfordrende for sin læser. Billederne er stærke og vil tilfredsstille læseren, der tiltrækkes af denne type litteratur. Romanen er en del af "Sandalserien".

Om Københavns proletariat skriver især Martin Andersen Nexø Samlede fortællinger. En samlet oversigt over proletarromaner findes i ProletarEn fæl historie og andre fortællingerSpild. Carl Hansen Fahlbergs deltaljerede skrivestil kan på den internationale scene minde om Dostojevskij. Eksempelvis En fæl historie og andre fortællinger SpildOm Københavns proletariat skriver især Martin Andersen Nexø Samlede fortællinger. En samlet oversigt over proletarromaner findes i Proletar. Carl Hansen Fahlbergs deltaljerede skrivestil kan på den internationale scene minde om Dostojevskij. Eksempelvis SpildOm Københavns proletariat skriver især Martin Andersen Nexø Samlede fortællinger. En samlet oversigt over proletarromaner findes i Proletar. Carl Hansen Fahlbergs deltaljerede skrivestil kan på den internationale scene minde om Dostojevskij. Eksempelvis En fæl historie og andre fortællinger .


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2002

af

af

Eva Lodal

d. 7. mar. 2002

Ny udgave af den snart 100-årige roman som giver et barsk billede af samfundets bund i datidens København og kan læses i forlængelse af Aakjærs Vredens børn (1904) om landproletariatets levevilkår. Spild beskriver detaljeret en håbløs fattigdom med usle boliger, splittede familier, sult, druk, sygdom etc. og dermed proletariatets liv på kanten af glidebanen til endnu mere elendighed og til den kriminalitet som bogen fokuserer på. Hovedpersonen er en almindelig ung fyr der efterhånden kommer ud i grov kriminalitet, tildels sammen med en gruppe unge af mere usympatisk tilsnit - en sølle flok, men dog en slags kammerater. Forf. lader dem tale en storbyjargon der formodentlig er autentisk, men efterhånden bliver trættende at læse, og han har også kendt forbedringshuse og fængsler godt. Mest kritisk er han nok overfor anstalternes klamme gudelighed og storbyens kristne velgørenhed, men også andre passager er polemiske og der bliver ikke plads til så mange nuancer i personer eller begivenheder. Det hele er ret forudsigeligt - men bogens budskab står klart og stærkt. I et efterskrift trækker Anne Knudsen paralleller til vore dages utilpassede unge, også dem med indvandrerbaggrund, som hverken socialpædagogik eller straf får til at ændre adfærd.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birte Thornæs

d. 18. dec. 2018

Spild, 1. udg. 1905, er den første proletarroman på dansk - et år før Pelle Erobreren. Med indlevelse fortælles om samfundets allernederste: fra en ussel og kummerlig barndom uden mindstetryghed, glider proletardrengene usvigeligt sikkert ind i småkriminalitetens fællesskab. Hårdhed og uforstand fra skole, forsorg, kirke m.v. skubber dem videre mod den voldelige kriminalitet. I1935 kom Spild i 2. udg. og "Bogens Verden"s anmelder noterer sig, at sproget slet ikke var forældet. Det er det stadig ikke, 75 år efter er det friskt og direkte, men uden grove ord ogudpenslinger af de barske forhold for kummerfolket i 1870'ernes København. Fahlberg (f. 1870) vidste, hvad han skrev om, dels fra egen opvækst, dels fra sit arbejde i politiet, hvor han overførtefingeraftrykssystemet til Danmark og startede Kriminalmuseet. En lovende karriere, såvel i politi som i litteraturen blev brat afbrudt af arrestation i 9 mdr. uden dom for homoseksualitet. Bogensskildringer af isolationsstraffen(gængs i 1870erne) er også selvoplevede. Enkelte personer er Mark Twain'ske i deres fandenivoldskhed. Det er meget synd, at bogen er sat med skrivemaskinesats -nedfotograferet - den ville ellers have appel også hos ældre læsere, hvis forældregeneration den beretter om.


Jyllands-posten

d. 3. mar. 2019

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 3. mar. 2019


Berlingske tidende

d. 18. mar. 2002

af

af

Bent Blüdnikow

d. 18. mar. 2002


Weekendavisen

d. 27. mar. 2002

af

af

Jens Kistrup

d. 27. mar. 2002


Socialistisk dagblad

d. 11. feb. 1981

af

af

Ib Bondebjerg

d. 11. feb. 1981


Kristeligt dagblad

d. 27. jan. 1981

af

af

Claus Grymer

d. 27. jan. 1981


Land & folk

d. 29. nov. 1980

af

af

Villy Karlsson

d. 29. nov. 1980


Politiken

d. 6. dec. 1980

af

af

John Chr. Jørgensen

d. 6. dec. 1980


Weekendavisen

d. 13. mar. 1981

af

af

L. -H. J.

d. 13. mar. 1981


Berlingske tidende

d. 5. mar. 1981

af

af

Johan de Mylius

d. 5. mar. 1981