Om danske pionerer indenfor arkæologi. Fokus ligger på arkæologiens fødsel som fag. Særligt de mange banebrydende udgravninger af antikkens byer og templer i Grækenland beskrives som definerende for arkæologifaget. For det historisk interesserede publikum.
Gennem ni kapitler præsenteres en række af de største danske arkæologer. Af disse er P.O. Brøndsted, K.F. Kinch, Harald Ingholt, Frederik Poulsen, Ejnar Dygve, P.V. Glob, P.J. Riis og Kristian Jeppesen fremhævet. De forskellige udgravninger, de nævnte personer har udført i Grækenland, Bahrain, Tyrkiet, Syrien og Ribe, beskrives samt sættes i en historisk og faglig kontekst. Både baggrunden for de respektive udgravninger, de fund de gjorde og deres faglige betydning kortlægges. Rigt suppleret med billeder, tegninger og kort. Teksten suppleres af transskriptioner fra forskellige kilder, såsom dagbøger og breve.
Højt historiefagligt niveau og et fyldigt kildegrundlag. Bogen er detaljeret omkring de fund, der er gjort, og det er både arkæologerne og deres udgravninger værket omhandler. Kombinationen af de historie- og arkæologifaglige aspekter giver indblik i grundlaget for faget. Involverer på fin vis den høje grad af tværfaglighed, der historisk set har muliggjort tilblivelsen af arkæologi som den humanistiske disciplin, vi kender i dag. De mange fotos, tegninger og kort supplerer teksten utrolig godt.
50 fund, er udgivet af samme forlag og har samme fokus på arkæologiens historie.