Books / nonfiction / erindringer

Student og ung læge i efterkrigstid : barn med en psykopat


Description


Læge og professor Jørgen Lyngbye (f. 1929) beretter om sin opvækst med en psykopatisk far, om sin familie iøvrigt, og om sit senere professionelle liv i Danmark, USA og Fjernøsten med en epokegørende opdagelse af et nyt proteinstof.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 24. Sep. 2014

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 24. Sep. 2014

Kan bruges bredt blandt de mange lidt ældre læsere som søger en god biografi.

"Når jeg tænker tilbage på min barndom ser jeg skræk-billederne tydeligst af alt". Sådan synger Bjørn Afzelius uforglemmeligt i sangen "Ikaros". Og netop samme isnende fornemmelse af en barndom levet i et helvede skabt af en psykopatisk far vil jeg sent glemme efter have læst denne velskrevne, følelsmæssige barske og hudløse biografi om Jørgen Lyngbyes barndom, opvækst og videre livsrejse. Hans succesfulde karriere som læge og professor i Danmark, USA og Fjernøsten med en banebrydende opdagelse af et proteinstof, stiller den meget ublide start i voldsomt relief. Eksemplerne på faderens "opdragelsesmetoder" er mange, fx da far Knud betaler en ung pige for at slå op med en forelsket Jørgen, blot for se sønnens reaktion! Far Knud er læge, charmerende, velbegavet og spiller faktisk en rolle i selveste Steinckes socialreform (1933). Om far Knud skriver Jørgen: "For Knud var mennesker som brikker på et skakbræt. Man kunne frit flytte rundt på dem, som det var mest opportunt for ens egen position og strategi". I dag er Lyngbye pensionist, men forsker stadig i videnskabshistorie bl.a. i samarbejde med Niels Bohr Instituttet.

Birger Møller (f. 1941) har også skrevet om sit lægeliv i efterkrigstiden bl.a. i På vej. En anden læge med forfattergen er fx Tage Voss. Kan i øvrigt sammenlignes med andre velskrevne biografier.

Underholdende og barsk biografi med læsere på mange biblioteker.


Weekendavisen

d. 2. Jan. 2015

By

By

Birte Weiss

d. 2. Jan. 2015