Korte beretninger om livet i Rumænien under Ceausescus diktatur, hvor sproget og ordenes betydning for mennesker i diktaturet er omdrejningspunktet. Essays skrevet mellem 1990 og 1995. For intellektuelle læsere, der vil udfordres.
13 taler og essays der er skrevet i Tyskland, efter Herta Müller var flygtet fra Rumænien. Det er meget personlige tekster, hvor hun igennem sine egne oplevelser under diktaturet i Rumænien, beskriver hvordan forskellige ord og begreber får deres egen mening, når de erfares gennem pres, angst og undertrykkelse. Hun skriver bl.a. om fremmedhad, konflikten mellem øst og vest, krig, kvindeundertrykkelse og normalitet. Herta Müller modtog Nobelprisen i litteratur i 2009.
Det er barsk og svær læsning. Barskt fordi det er et brutalt og ærligt indblik i livet i et undertrykkende diktatur. Men det er også nogle svært tilgængelig tekster, der kræver meget af læseren. Hænger man i, bliver man belønnet med et unikt sprog og en lyst til at vide mere om den historie, hun berører.
Alt Herta Müller har skrevet handler i større eller mindre grad om Rumænien under diktaturet. I hendes essaysamling Altid den samme sne og altid den samme onkelDjævlebørn er det også sproget der er omdrejningspunkt. Vil man læse andre realistiske beretninger om tiden under Ceausescus diktatur, er der Liliana Lazars romaner, fx DjævlebørnAlt Herta Müller har skrevet handler i større eller mindre grad om Rumænien under diktaturet. I hendes essaysamling Altid den samme sne og altid den samme onkel er det også sproget der er omdrejningspunkt. Vil man læse andre realistiske beretninger om tiden under Ceausescus diktatur, er der Liliana Lazars romaner, fx .