Books / nonfiction for children

Tidens gang og årtusindskiftet : en bog fra Greenwich Observatoriet


Description


Om jorden som tidsmåler, om vandure, solure frem til moderne ure. Om lokaltid, måling af tid til søs, om tidszoner og fastsættelse af nulmeridianen. Om forskellige kalendere og om århundreder og årtusinder. Med farvefotos, kort og diagrammer.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 9. Apr. 1999

By

By

Torben Wilhelmsen

d. 9. Apr. 1999

Denne fagbog om tid er opr. udgivet af Observatoriet i Greenwich i London. Forf. ikke tidligere på dansk. Vi hører indledningsvis om Jorden som tidsmåler og årstiderne. Derefter berettes om tidsmålere fra solure til moderne ure, og vi hører om lokaltid, om måling af tiden til søs, om tidszoner, om fastsættelsen af nulmeridianen og meget mere. Efter yderligere nogle afsnit om tidsmåling, fortælles om forskellige kalendere og om århundreder og årtusinder. Bagest ordliste og register, men ingen litteraturliste. Bogens brødtekst er oversat til et letflydende dansk og er sat i én spalte. Den er skrevet med temmelig store typer uden i øvrigt at være letlæselig og er trykt på farvet papir. Teksten er rigt illustreret med farvefotos, kort, diagrammer m.m. Bogens emner er ikke alle lige enkle at forklare, og jeg synes ikke forf. har held til at gøre stoffet lettere forståeligt. Der findes en del bøger om tiden, men de er generelt lettere og mindre omfattende end nærværende bog og behandler alle stoffet mindre naturvidenskabeligt og mere "hobby"-betonet. Nævnes kan William Edmonds' Den store bog om tiden (95/11), Anita Ganeris Fra solur til kvartsur (97/18) og Erik Mellgrens Tidens gang (98/46). Selvstændig læsning fra ca. 14 år. Evt. også for voksenafdelinger til trods for dét børnebogs-indtryk, de store typer efterlader.


The libraries' assessment

d. 9. Apr. 1999

By

By

Lisbeth Thue (skole)

d. 9. Apr. 1999

Meget informationsrig bog om tidens gang - oversat til dansk af Henrik Glintborg, der er ansat ved Tycho Brahe Planetariet. Hvert opslag har et nyt emne. Derfor er det nødvendigt at finde yderligere litt., hvis der arbejdes i dybden, men det er overraskende, så mange informationer man får, ved gennemlæsning af bogen. Inden indholdsfortegnelsen er indsat et foto af Jens Olsens verdensur og forklaring på, hvordan det virker. Derefter følger i ord og billeder informationer om jordens rotation og rejse rundt om solen, om solens bevægelser over himlen, hvordan man gennem tiderne har målt tiden - solure, vandure, ildure, timeglas, pendulure og nyere tiders mekaniske ure, kvartsure og atomure. Hvorfor og hvordan man indførte Greenwich middeltid, og hvorfor og hvordan man fandt ud af at indføre længde og breddegrader. Der fortælles om tidszoner i verden og om forskellige kulturers kalendere op gennem tiden. Sluttelig er et opslag om det kommende årtusindskifte, og man får forklaringen på, hvornår det nye årtusinde starter - rigtigt. Bogen vil være anvendelig i forbindelse med opgaveskrivning for elever fra 6. kl. eller som opslagsværk, da der er et godt register samt ordliste. Brødteksten er sat med en stor og åben typografi. Det samme gælder billedteksterne, der er sat med fed skrift. Bogen er gennemillustreret med flotte farvefotos, der understøtter teksten.