Romanen om fattige mennesker i Kairo fra mellemkrigstiden er både dramatisk og vittig på sin egen måde. Den kan formidles til gode læsere, der er åbne over for fremmede miljøer og helt andre værdier, så den provokerer på sin egen intellektuelle måde.
Den tidligere lærer på universitet, Gohar, er afhængig af sin ven, hashandleren og poeten Yéghen. I et øjebliks hallucination kommer Gohar til at kvæle den unge luder, Arnaba. Kriminalkommissær Nour El Dine, der er bøsse, skal lede undersøgelsen. Den fattige El Kordi, der arbejder for myndighederne, foragter alt borgerligt og er forelsket i en syg luder. I jagten på forbryderen kommer vi ind i de snævreste gader og fattigste kvarterer, hvor mennesker lever i civilisationens grænseland. Albert Cossery (1908-2008) er født i Kairo, men levede det meste af sit voksne liv I Paris. Bogen, der regnes for hans hovedværk, er fra 1955 og er ikke tidligere oversat til dansk. I 2011 kom novellerne Mennesker glemt af Gud på dansk.
Louis-Ferdinand Céline: Rejse til nattens ende har lignende temaer og persongalleri. Også Balzac og Dostojevskij har skildringer fra samfundets bund. Alaa al-Aswany skriver fra nutidens Kairo i Yacoubians hus.
Det er svært ikke at overgive sig til disse burleske scener og intellektuelle originaler i de ekstremt fattige miljøer i mellemkrigstidens Kairo. Det er dramatisk og vittigt og samtidig en klassisk fortælling med fremragende dialoger, så man som læser fuldstændigt overgiver sig.