Books / nonfiction / bibliografier

Tørklædet som tegn : tilsløring og demokrati i en globaliseret verden


Description


Om tørklædets betydning som kulturel markering ud fra en antropologisk, en teologisk og en antropologisk betydning og om, hvorvidt muslimske kvinders tørklæder er en udfordring af demokratiske værdier, af ideen om kønnenes ligeberettigelse og individets selvbestemmelse.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 8. Mar. 2011

By

By

Jytte Bræmer

d. 8. Mar. 2011

Tørklædespørgsmålet er noget, de fleste har en mening om. Denne anlægger en akademisk vinkel på emnet, så niveauet vil begrænse den potentielle målgruppe en smule.

Tørklædedebatten bliver oftest ført ud fra enten et følelsesmæssigt eller et politisk perspektiv. Derfor er det savnet og befriende, at der nu kommer en bog med en helt anderledes seriøs vinkling af emnet. I første halvdel af bogen anlægges en antropologisk, etnografisk, religiøs og medieorienteret synsvinkel på det at bære tørklæde i det offentlige rum. Historien om klædedragters betydning som kulturelt tegn mere generelt sætter uden tvivl den noget ophedede debat i et anderledes lys. Det er med akademikerens noget mere overordnede og objektive briller, vi ser på den problemstilling, som alle har en mening om. I anden halvdel af bogen beskriver de 4 forskellige forfattere tørklædedebatten i hhv. Tyskland, Frankrig, Tyrkiet og Danmark. En bog, der har manglet i den offentlige debat herhjemme. Noter og litteraturhenvisninger efter hvert af de 8 kapitler.

Debatten om tørklædet har i sagens natur mest været ført i medierne. Der er dog et par bøger, der omhandler emnet: Djavann: Kast sløret, 2006 og Maskeret tvang, 2006. Men ingen af dem med den akademiske tilgang til emnet som her.

En savnet akademisk funderet bog om tørklædet som kulturelt og religiøst symbol gennem tiden og i dagens multikulturelle samfund i Vesten.


Religion

2011, nr. 4

By

By

Ole Bjørn

2011, nr. 4