Bogen er for børn og unge fra 12-13 år, nok især drenge. Bogen kan også anbefales til brug i folkeskolen især i 7. og 8. klasse. Det er en velskrevet dannelsesroman om en ung fyr, der på trods af al den sociale grumhed, han er opvokset i, begynder at ane sit eget potentiale og oplever små succeser i sit liv.
Mik bor i en forstad til Stockholm, Solna, med sin storebror, Tony, og en fordrukken far. Brødrene skilles da deres far indlægges på et behandlingshjem. Mik sendes til sin Faster Lena i det nordligste Sverige en lille bygd, i bogen kaldet "islandet". Mik møder her voksne der kan rumme ham, fx faster Lena og han får kammerater, der hurtigt kommer til at betyde meget for ham, også da myndighederne vil hente ham tilbage. Mik vil blive, og flygter ud i ødemarken og ender på alt for tynd is over vand med en stærk strøm under. Slutningen er meget spændende. Bogens sprog er nuanceret og indtagende nærmest ekvilibristisk, men ikke særlig svært eller indviklet. Jeg synes, det er en væsentlig og interessant roman med litterære kvaliteter og ganske meget på hjerte. Omslag dækker fint for bogens indhold.
Bogens virtuose og indfølte sprogbrug minder lidt om en anden svensk forfatter, Peter Pohl, som i fx Jeg kan godt lide dig, Anton. Mikael Engström har fået udgivet flere børnebøger på dansk fx Dogge, 2003.
En vellykket roman for målgruppen, unge, som nok skal gøres opmærksom på bogen, for at de får øje på denne velskrevne og relevante historie.