Statens Museum for Kunst sætter med udstillingen Tyske verdensbilleder 1890-1930 fokus på tysk kunst, som hidtil har været underprioriteret i forhold til museets rige samling af fransk kunst. Hæftet er dog ikke en traditionel introduktion til kunstnerne, da den teoretiske tekst på akademisk niveau sammenknytter den tyske nationalstats opståen med de nye kunstretninger og eksempler på tysk æstetisk teori. Udstillingskataloget, hvis tekst også er på engelsk, er derfor for interesserede med kunst- og filosofiteoretiske forudsætninger.
Udstillingen består af arbejder på papir dels fra Kobberstiksamlingen dels fra andre danske museer. Fra Kãthe Kollwitz' socialrealistiske billeder af fattige væveres livsvilkår over Franz Marcs apokalyptiske og ekspressionistiske skabelseshistorie og Kandinskys abstraktioner til Bauhaus-skolens modernistiske streger. Emil Nolde er også rigt repræsenteret. Teksten tager udgangspunkt i Nietzsches hovedværk Tragediens fødsel fra 1871, samme år som den tyske nationalstats fødsel. Denne tekst sættes i relation til Käthe Kollwitz' serie om væveropstanden fra 1890, og de øvrige kunstnere behandles ligeledes teoretisk i forhold til såvel kunstretninger som tysk historie. Hæftet er fint illustreret med gengivelser af 30 værker i farver. Noter, værkfortegnelse og litteraturliste afslutter.
Thomas Lederballe står bag flere andre udstillingskataloger fra Kobberstiksamlingen, fx Picasso, 2010. Om tysk kunst i perioden findes flere større udstillingskataloger fra andre udstillingssteder, fx Ekspressionismen, 2003 og Det genfundne paradis, 2004, men ingen har et tilsvarende teoretisk og filosofisk fokus.
Udstillingskataloget formidler centrale tyske værker fra Kobberstiksamlingen og sætter dem ind i en større tysk fortælling, som kræver kendskab til æstetisk teori for fuldt udbytte.