Siggi er i sit ungdomsfængsel blevet pålagt at skrive en stil om "Pligtens glæder", og han tænker tilbage på sin fars nidkære håndhævning af maleforbuddet mod den lokale maler. Til læsere af tysk litteratur og nutidige klassikere.
Lenz (1926-2014) fik sit internationale gennembrud med "Deutschstunde" 1968, dansk 1970. Siggi sidder i 1954 i et ungdomsfængsel for unge utilpassede på en ø i Elben. Han skal som straffearbejde skrive en stil om 'Pligtens glæder'. Det bliver til en fortælling om livet i marsken i Sydslesvig under 2. verdenskrig, hvor hans far, landbetjenten, med nidkærhed håndhæver et maleforbud udstedt til den lokale maler og ven Max Ludwig Nansen (Emil Nolde). Romanen er en jeg-fortælling med to sideløbende spor i to forskellige tider.
Lenz benytter sig af underspillet ironi, og er eminent god til karakteriserende, og uden fordømmelse, at beskrive sine personers særtræk. Landbetjenten fremstår nærmest grotesk i sin iver efter at adlyde ordrer fra Berlin og at udføre de pligter, han er pålagt. Heroverfor står den frihedselskende og hjertevarme maler, som ved maleforbudet begynder at male "usynlige billeder". Romanen kan forekomme lige vel lang nok.
Oversætteren Birgitte Brix har revideret og opdateret sin fine oversættelse. Lenz er sammen med Heinrich Böll og Günter Grass giganterne i tysk efterkrigslitteratur, og temaet at kunne forvalte fortiden går igen i fx Günter Grass' romaner.