Books / fiction / slægtsromaner

Udødelighedens eliksir


Description


Gennem slægten Spinoza fortælles jødernes historie i Europa fra 1100-tallets Spanien til 1990'ernes Norge. Den nedskrives af Ari, den allersidste af slægten, som gennem sin fortælling fastholder erindringen om historien og dermed gør den udødelig.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 8. Feb. 2013

By

By

Marianne Majgaard Jensen

d. 8. Feb. 2013

Moppedreng på 600 sider til læsere af historiske romankrøniker.

Romanen fortæller jødernes historie i Europa gennem slægten Spinoza. Fortælleren er den allersidste Spinoza, som vil nedskrive familiens historie, inden han dør, dels ud fra en grandonkels mundtlige fortællinger, dels ud fra en hemmelig bog - overleveret i slægten gennem århundreder - med opskriften på udødelighedens eliksir. Det bringer os via mange slægtled fra 1100-tallets Spanien gennem Europa til nutidens Norge. Dermed fortælles om jøderne og deres betydning for europæisk kultur og historie, og udødeligheden transformeres fra en eliksir til at være erindringen, som bevares i fortællingerne. Romanen bæres af en stor, fabulerende fortælleglæde og et spændende emne. Den springer i tid, sted og handling og har et mylder af personer. Samtidig er den så rig på detaljer, at den virker noget uoverskuelig og overfladisk. Gabi Gleichmann (f. 1954) er født i Ungarn, opvokset i Sverige og bor nu i Norge. Dette er hans skønlitterære debut, som har vakt international opsigt og har fået stor pressedækning ved udgivelsen i Danmark.

Der er ikke andre romaner, jeg kan sammenligne direkte med rent litterært, men læsersegmentet er det samme som til fx Carsten Jensen Vi de druknede, 2006, eller Ebbe Kløvedal Reichs historiske romankrøniker.

Stort anlagt roman om jødernes historie i Europa. Et mylder af personer, handlinger og detaljer gør den noget overfladisk og uoverskuelig, men flot debut. Har fået stor pressedækning.


litteratursiden.dk

d. 4. Mar. 2013

By

By

Arne Larsen

d. 4. Mar. 2013

Stort anlagt slægtshistorie skildrer jødernes og Europas historie gennem krige, inkvisitioner og familietragedier. Fortræffelig verdenshistorie, men som roman fungerer den desværre ikke rigtig. Den ba...


Politiken

d. 11. Feb. 2013

By

By

May Schack

d. 11. Feb. 2013


Berlingske tidende

d. 9. Feb. 2013

By

By

Merete Reinholdt

d. 9. Feb. 2013


Information

d. 15. Feb. 2013

By

By

Georg Metz

d. 15. Feb. 2013


Weekendavisen

d. 15. Feb. 2013

By

By

Birte Weiss

d. 15. Feb. 2013