Antropologen Dennis Nørmark argumenterer for, at vores liv er blevet mere reguleret og administreret end nogensinde før - altså, at vi har mindre frihed. Da vi samtidig tror, at vi er frie, skabes der en stor følelse af utilstrækkelighed og usikkerhed hos det moderne menneske. For interesserede i samfund og politik.
Nørmark mener, at hvis mennesker i vores samfund skal blive frie og livsduelige, så skal de sættes fri af den overdrevne administration. For at skabe gode fællesskaber, er vi nødt til at komme denne ufrihed til livs. I analysen og forklaringen af, hvorfor vi har opgivet vores frihed, granskes de argumenter, vi er blevet præsenteret for. Argumenter for, at hvis vi skal udvikle os som samfund, kræver det en stor grad af kontrol, administration og hierarki. Hverdagsviden og erfaring bliver derfor tilsidesat af en elite af administratorer og ledere i samfundet, der på den måde nedvurderer befolkningen. En af konsekvenser ved denne onde spiral er, at folk fralægger sig deres moralske ansvar og bliver apatiske som borgere.
Endnu en velskrevet og debatskabende bog af Dennis Nørmark. Livtaget med forskellige problemstillinger giver anledning til at blive klogere på samfundet og ens rolle i det, uanset om man er enig med ham eller ej.
Vejen til ansvar omhandler samme emner med lignende argumenter. Nørmarks bog er dog mere forankret i en antropologisk faglighed og argumentation.