Der er ikke langt fra København til Kaliningrad, den russiske enklave, men navnet siger os ikke noget. Med cand.polit. Uffe Palludan kommer vi hele vejen rundt i Østersølandenes brogede historie, både politisk, historisk og geografisk.
Tidligere bandt havet sammen som rejse- og handelsvej. Sådan er det ikke mere, og jerntæppet har i mange år lukket for Østersøen. Det vil Uffe Palludan rette op på med sin rejse rundt om Østersøen. Han lægger ud i Kaliningrad, tidligere preussiske Königsberg. Som landene er vævet ud og ind af hinanden, er hans rejseveje også. Kaliningrad er fx russisk, men historisk preussisk. Den polske Østersøkyst har været tysk det meste af tiden, og hele befolkninger er blevet flyttet frem og tilbage. På 100 år er der trukket og slettet 28 grænser langs Østersøen. Vi passerer Sønderjylland, Rügen, de baltiske lande, Polen, Finland, Rusland og Sverige. Hovedsigtet ligger især på historien.
Meget interessant bog der vender op og ned på begrebet nationalstat og fædreland og giver en fornemmelse for Østersøegnenes historiske sammenhæng, som ellers er fuldstændig glemt.
Der findes ikke tilsvarende fra hele Østersøkysten. Wolfgang Büscher har bl.a. skrevet Tyskland, en rejseI vendernes fodspor, men det er udelukkende Tyskland, der beskrives. I vendernes fodspor beskriver strækningen fra Flensborg til RügenDer findes ikke tilsvarende fra hele Østersøkysten. Wolfgang Büscher har bl.a. skrevet Tyskland, en rejse, men det er udelukkende Tyskland, der beskrives. beskriver strækningen fra Flensborg til Rügen.