Vellykket roman om en ungdom i en kroatisk flygtningelejr i årene 1992-1994. Er omstændighederne anderledes end i så mange andre romaner, er pubertetsdrenges interesse for piger, musik og fester umiddelbart genkendelig, og romanen vil appellere til modne unge og til yngre voksne.
Miki er 14 år og er sammen med sine bosniske forældre interneret i en flygtningelejr i Kroatien. Hans elskede storebror er i en serbisk fangelejr, og forældrene er psykisk ved at bukke under. Miki er ung og klar til at erobre hele verden (læs: piger) og fremturer trods kikset tøj og kun ét kassettebånd med heavy. I et lavmælt sprog med mange dialoger følges Miki i et par år, hvor han som andre teenagere må slås med frygt og savn, sejre og nederlag, venskaber og forelskelse. Gennem hele romanen fungerer Mikis lidenskabelige musikinteresse som soundtrack i baggrunden. Alen Meskovic er født i 1977 i Balkan og har boet i Danmark siden 1994, og Ukulele-jam er hans debutroman, som givetvis er delvis selvbiografisk, og den opleves som meget autentisk, hvad angår den underliggende smerte, vrede, desperation og musikinteresse. En fin roman.
Meskovic er litterært beslægtet med så forskellige forfattere som J.D. Salinger, John Fante, Charles Bukowski og iranske Marjane Satrapis.
Velskrevet og medrivende roman om en drengs pubertet i en kroatisk flygtningelejr. Den er troværdig og nuanceret og videregiver på sin egen desperate og morsomme måde ungdommens universelle erfaringer.