Det er næsten umuligt at være vokset op i Danmark uden at have hørt om reguleringen af Skjern Å, dens genopretning og betydningen for miljøet i området. Nu kan de interesserede voksne få belyst ådalens historie fra alle vinkler på videnskabeligt niveau fra 1650 og frem.
Bo Fritzbøger er lektor i tidlig moderne historie ved Københavns Universitet, og Vandets veje er resultatet af flere års forskning i de ferske vandes kulturhistorie. BF formidler sin alsidige viden om emnet godt i et akademisk, men ikke så tungt sprog. Læseren får beskrevet ådalens landbrugshistoriske udvikling, udnyttelsen af vandet til forskellige formål gennem tiden, det politiske spil, magtkampene samt de skiftende holdninger i relation til den generelle samfundsudvikling. Mange kort illustrerer Skjern Å-systemets udvikling, brugen af vandet og dets regulering, og herudover er der både historiske og nutidige fotografier. Bag i bogen er der en omfattende kilde- og litteraturfortegnelse, noter til hvert enkelt kapitel samt et sted- og personnavneregister.
Skjern Å, 2008, består af 11 artikler på samme videnskabelige niveau som Vandets veje, men med med mere fokus på flora og fauna, mens Skjern Å : ådalens historie, de store projekter, det nye landskab og naturen, på tur i ådalen, 2005, kan læses af alle almindeligt interesserede.
Bogen giver en grundig gennemgang på videnskabeligt niveau af Skjern Ås historie og betydning for landskabet og befolkningen gennem de sidste 350 år.