Forfatterens filosofiske analyser, der leder efter en virkelighed bag om sproget og den regerende fornuft, er skrevet i et alment tilgængeligt sprog, men vil nok have en begrænset læserkreds.
Holten-Andersen er lektor på DTU og redaktør af det samfundskritiske tidsskrift Salt. Hans filosofiske udgangspunkt er at sprog, tænkning og fornuft er tre sider af samme sag. Vores fornuft og tænkning er indhyllet i sproget, men hvor er det fornuften kører af sporet, siden vi opfører så vanvittigt? Han sætter sig for at nå den virkelighed, der går forud for den sproglige bevidsthed og inviterer læseren med på en vandring på fjeldet for på egen krop at mærke. at der findes en virkelighed uden for realiteternes verden af ufatteligt mange ord og lige så lidt mening. Han finder trøst i, at en del mennesker faktisk handler på en meningsfuld måde og tillægger det en form for folketro, der får dem til at handle meningsfuldt på trods af magten og fornuften. Man kan nemt komme til at tabe pusten på Holten-Andersens tur på fjeldet og gennem filosofihistorien, og man skal nok være et meget filosofisk gemyt for at følge ham hele vejen.
Holten-Andersen udgav i 2002 Hjernevask og hjerteblod der var en tilsvarende personlig og omfattende analyse af den moderne rationalistiske kulturs begrænsninger.
Forfatteren inviterer læseren på en krævende vandring på fjeldet og i filosofihistorien for at lede efter en kropslig virkelighed der går bag om de ord, der i dag misbruges til magt og manipulation.