Bøger / faglitteratur

Viljen til velfærd, velstand og vækst : iværksættere, entreprenører og industriherrer i provinsen


Beskrivelse


De fleste har hørt om de københavnske iværksættere, entreprenører og industriherrer, som fra midten af det 19. århundrede på hver sin måde gav deres vægtige bidrag til den økonomiske udvikling i Danmark. Det er historien om de store mænd, der skabte grundlaget for udviklingen af det moderne industrisamfund, vi kender i dag. Hæver man blikket fra hovedstaden og ser ud i provinsen, finder man et vækstlag af iværksættere, entreprenører og industriherrer, som på tilsvarende vis bidrog til at skabe det moderne Danmark gennem deres virksomhed i de lokale samfund. Viljen til Velfærd, Velstand og Vækst opsporer historien om en række entreprenante iværksættere, som gjorde en afgørende forskel på udviklingen i deres hjemegn omkring Limfjorden. Det er historien om driftige erhvervsfolk og visionære lokalpolitikere med en udtalt ambition om at skabe gode rammer for udviklingen af velfærd og velstand i lokalsamfundet. Det er også historien om industriherren, som går fra at være samfundets økonomiske omdrejningspunkt til at blive en miljøbelastning for befolkningen i slutningen af det 20. århundrede. Endelig er det historien om den vigtige rolle stat og kommune spillede for industrialiseringen gennem egnsudviklingsstøtte, byplanlægning, miljølovgivning og udvikling af en regional infrastruktur i form havnebyggeri og broer i provinsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. jan. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 15. jan. 2019

Unik erhvervshistorie om iværksættere, lokalpolitikere og industri-pionerer som med deres virke omkring Limfjorden var med til at udvikle og skabe det moderne Danmark. Til erhvervs- og lokalhistorisk interesserede.

Kultur- og erhvervshistorisk antologi om iværksætter- og industrikulturen, som den udspiller sig omkring Limfjorden fra det 19. århundrede frem til slutningen af det 20.århundede. Antologien fortæller om de driftige iværksættere som, hjulpet af lokalpolitikere, har øje for at skabe vækst og velstand. En anden historie er om industriherren, der i samme periode både er omdrejningspunkt for lokalsamfundet, men som også sidst i perioden ofte viser sig som en miljøbelastning for samme lokalområde. Et bidrag er skrevet af Anders Have Espersen under overskriften: "Røgen fra byens bankende hjerte. Morsø Jernstøberi, Nykøbing og miljøet 1853-1993." En tredje historie er om stat og kommuners rolle i industrialiseringen gennem fx byplanlægning, miljølovgivning og egnsudviklingsstøtte. Sidste bidrag er "Havn skaber vækst", hvor Knud Holch Andersen fortæller om Hanstholm Havn. Redaktør er Michael F. Wagner. Desuden bidrager Niels Mortensen, Esben Graugaard og Kim Ørsted Iversen.

Interessant og sjældent fortalt stykke erhvervshistorie om iværksættere og industriudvikling uden for de største byer.

Om industriudvikling i samme periode fx i flere bind Dansk industri efter 1870. Bind 1Dansk industri efter 1870. Bind 1 : Industriens vækst og vilkår 1870-1973.