Virkelighedsbilleder er en filmsociologisk fremstilling af dokumentarfilmens udvikling fra primært perioden efter 1960. Henvender sig til filminteresserede indenfor dokumentarfilmgenren, men kan også anvendes bredere, med sine mange eksempler og analyser, som et samfundsanalytisk værktøj.
En fremstilling af dansk dokumentarfilm i et filmsociologisk perspektiv. Dvs. hvordan samfundsmæssige og kulturpolitiske tiltag har ændret sig gennem tiderne, set i forhold til de genre- og æstetiske principper de forskellige instruktører arbejder ud fra. En af forfatterens pointer er, at der ikke er virkemidler, der udelukkende knytter sig til fiktion eller dokumentarisme, selvom fiktion og fakta selvfølgelig er to forskellige måder at forholde sig til virkeligheden på. Brugen af virkemidler beror på hvilken dokumentarisk grundgenre, der er tale om. Derfor er de 8 hoveddele opdelt efter type. Del 1 sætter den danske dokumentarfilm ind i en historisk og kulturel ramme. Derefter gennemgås såkaldte hverdaglivsbilleder, politiske billeder, danske billeder i forhold til globaliseringen, portrætbilleder, erindringer og til sidst den poetiske virkelighed. Bogens sidste kapitel tager afsæt i den digitale fremtid og giver en konklusion, samt en perspektivering.
Lægger sig tæt op ad forfatterens tidligere udgivelse Virkelighedens fortællinger.
En grundig fremstilling af dokumentarfilmens udvikling og tilstand med eksempler og analyser. Vil kunne finde anvendelse på de fleste biblioteker.