Bøger / faglitteratur til børn / interviews

Voldtægt


Beskrivelse


Interviews med voldtægtssofre, fagfolk som kriminologer og politifolk, psykiatere og folk, der repræsenterer bevægelser mod vold.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 1997

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 10. feb. 1997

Bogen består af en samling interviews for at belyse det alvorlige emne, som en voldtægt er. Det drejer sig udelukkende om voldtægt mod kvinder, og her skelnes mellem flere kategorier: voldtægtsforsøg, voldtægt med yderligere overlast, samt kontaktvoldtægt, hvor offer og gerningsmand i forvejen kender hinanden. Dette ikke for at graduere forbrydelsen, men mere for at finde forklaringer. Det er i første række ofrene, der kommer til orde, og det er rystende læsning at se, hvor dybe og langvarige skader, der er tale om. Og så er det endda mennesker, der er på vej ud at traumet, der her udtaler sig. Fra retslig, lægelig og anden behandler- og hjælperside er der kapitler, der uddyber og belyser sagen/sagerne, ligesom der gives plads til gerningsmandens udlægning. Der forekommer en del gentagelser i de 15 kapitler, hvilket så er med til at gøre bogen let at læse og bruge i studieøjemed, allerede fra 8. klasse, hvor emnet interesserer, og oplysning kan gavne. Bogen viser, at voldtægt er et problemkompleks med mange, mulige årsager og følger, hvor nogle kan imødegås og afhjælpes ved dels en samfundsmæssig, dels en menneskelig indsats.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 1997

af

af

Jytte Bræmer

d. 10. feb. 1997

Forfatteren udgav i 1994 Vold nok. Bogen her om voldtægt er skåret over samme læst. Interviewbog, hvor de enkelte afsnit taler for sig selv, og hvor man forsøger at få hørt alle relevante parter. Ofre, pårørende, voldtægtsforbrydere, behandlere, jurister, politi og Joan-søstrene. Sluttelig diskuterer fire unge voldtægt, kommer med bud på hvilke faktorer, der spiller ind ved en voldtægt, og hvordan mænd og kvinders seksuelle adfærd bør ændres. Et egentlig faktaafsnit findes ikke, men et enkelt kapitel gennemgår en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Rigspolitichefen. Her opridses statistik på hyppighed, hvilke grupper af kvinder, der hyppigst er udsat for voldtægt, hvad der karakteriserer den "typiske" voldtægtsforbryder osv. Bogen er tilsidst forsynet med adresseliste over krisecentre og andre hjælpeinstanser samt en litteraturliste, hvor både fag- og skønlitteratur samt relevante TV-udsendelser er medtaget. Bogen er illustreret med sort-hvide fotos af de interviewede. En sober og saglig bog, der er oplagt til brug ved opgaveskrivning for de 14-18 årige, og den ligger i naturlig forlængelse af den engang så efterspurgte Ravnskov: Voldtaget, 1981.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 20 (1997)

af

af

Annette Westrup

Årg. 114, nr. 20 (1997)