Forfatterskabet er ungt og dansk, genren er psykologisk-realistisk og emnet er aktuelt. Så der kan komme ganske mange læsere til denne roman, især blandt historisk og politisk interesserede. Desuden vil den være oplagt til gymnasieopgaver, som kan bruge dens hjemmeside på www.detdobbelteland.dk.
Birgithe Kosovic (f. 1972) er af dansk-jugoslavisk familie og har skrevet denne roman på grundig research. Hovedpersonen Milovan er flygtet under borgerkrigen i 1991. Da han får brev om sin kones død, giver det anledning til en række erindringsglimt. De bliver til en fængslende beretning om et landområde, som altid har været en krudttønde, og hvis folkeslag flere gange har balanceret på randen af borgerkrig. Samtidig får vi Milovans egen historie om hans slægt, opvækst, ægteskab, arbejde som partisekretær, kriser i ægteskab og arbejde. Hans identitet og hans livs valg bliver vævet sammen med den store historie: For hvornår bliver viljen til liv for stor i forhold til ære og moral? Hvad gør falske idealer ved ens sind? Det er en glimrende roman, som også fungerer fint sprogligt med en stil, der dog kan virke lidt forældet. Det er forfatterens tredje roman, senest udkom Om natten i Jerusalem, 1999.
Der er en del skønlitteratur om emnet. Steven Galloway Cellisten fra Sarajevo, 2008, er noget af det nyeste og er også glimrende, men Det dobbelte land kan formidles bredere.
Vellykket roman om den jugoslaviske borgerkrig og menneskers identitet i den store og lille historie.