Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Fiktionsfri fiktion : om den nyvirkelige litteratur


Beskrivelse


Litterær debatbog om forholdet mellem fiktion og virkelighed med udgangspunkt i Karl Ove Knausgårds romanværk "Min kamp" (2009-2011) samt værker af andre nyere forfatterskaber f.eks. Hanne Ørstavik, Erling Jepsen, Josefine Klougart og Hanne Viemose.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. dec. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 20. dec. 2012

Debatbog om nyere litteratur og litteraturteori. Til forskere, undervisere og studerende på litteraturfag.

Indspark i den litterære diskussion om forholdet mellem fiktion og virkelighed: Med udgangspunkt i Knausgårds Min kamp, (da. 2010-12) arbejder Hauge med "fiktionsfri fiktion", nemlig værker, som [ikke] "skaber en anden verden, for de er identiske med verden". Han læser Knausgård med udgangspunkt i Løgstrup og inddrager værker af fx Hanne Ørstavik, Erling Jepsen, Josefine Klougart og Hanne Viemose. Jeg finder den løgstrupske forankring interessant, men den kræver forkundskaber. De kortere kapitler om andre forfattere fordrer professionel litteraturteoretisk tilgang for at vurdere Hauges vinkel og skelne mellem fiktionsfri fiktion og fx autobiografi, autofiktion, selvbiografisk fiktion, nøgleromaner og hele begrebet om dobbeltkontrakten. Jeg har svært ved det og har læst den del af bogen som debatindlæg om litteraturteori snarere end som værklæsning. Hans Hauge (f. 1947) er universitetslektor og har bl.a. skrevet om teologi, idehistorie og filosofi.

Hauge læser op mod andre fremstillinger som fx Behrendt Dobbeltkontrakten, 2006. Mere almene, lærebogsprægede er Livsværk, 2008, som er på gymnasieniveau, mens Selvskreven, 2006, er vanskeligere, men belyser litterær selvfremstilling alsidigt og godt.

Debatbog om "fiktionsfri fiktion" med udgangspunkt i Knausgård og med inddragelse af andre nyere forfatterskaber. For fagfolk indenfor litteraturvidenskab.


Dansk kirketidende

Årg. 165, nr. 5 (2013)

af

af

Gudmund Rask Pedersen

Årg. 165, nr. 5 (2013)


Kritik

Årg. 46, nr. 208 (2013)

af

af

Jon Helt Haarder

Årg. 46, nr. 208 (2013)