Bøger / faglitteratur / bibliografier

Befrielsen : de udviklingshæmmedes historie i Danmark


Beskrivelse


Hvordan datidens såkaldt åndssvage blev betragtet og behandlet på de tidlige anstalter i 1800-tallet og frem til nutidens ordninger for udviklingshæmmede i kommunerne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 2020

af

af

Jytte Bræmer

d. 8. jan. 2020

Historien om synet på og behandlingen af de udviklingshæmmede fra 1800-tallet og frem til i dag. Henvender sig fortrinsvis til folk, der har arbejdet med området og forældre til udviklingshæmmede børn og unge.

Lovgivning, boformer, synet på de udviklingshæmmedes rettigheder og potentialer, interesseorganisationer, ildsjæle og markante embedsmænd. Alt sammen elementer, der har været med til at definere livsvilkår og - kvalitet for de udviklingshæmmede. Vi starter ved dårekisterne og bevæger os henimod de store statslige åndsvageinstitutioner, hvor det var lægerne, der bestemte. Dernæst følger vi udflytningen af ansvaret til amterne og dermed også en flytning af ansvaret fra læger til socialpædagoger, der så udviklingspotentialet ved gruppen. Man bevægede sig fra opbevaring til kampen for et værdigt liv - evt. i eget hjem. Vi slutter i nutiden, hvor kommunerne overtog ansvaret i 2007, og som har måttet erkende at de ikke magter opgaven økonomisk og sparer på området.

Et stykke af de udsattes danmarkshistorie fortalt grundigt og detaljeret. Der er researchet grundigt i et stort kildemateriale. Den vil mest egne sig til fagfolk og andre med særlig interesse for området. Velskrevet med stikordsregister, litteraturliste og noteapparat.

Birgit Kirkebæk er den centrale forfatter om emnet. Da de åndssvage blev farligeUduelig og ubrugelig og Uduelig og ubrugelig for blot at nævne nogle af titlerne. Men hendes bøger går ikke helt op til nutiden, som den aktuelle her gørBirgit Kirkebæk er den centrale forfatter om emnet. Da de åndssvage blev farlige og for blot at nævne nogle af titlerne. Men hendes bøger går ikke helt op til nutiden, som den aktuelle her gør.


Handicaphistorisk tidsskrift

Nr. 43 (2020)

af

af

Birgit Kirkebæk

Nr. 43 (2020)