Bøger / faglitteratur

År nul : fortællingen om 1945


Beskrivelse


Med udgangspunkt i øjenvidner skildrer forfatteren det halve år, der fulgte efter tyskernes og japanernes kapitulation i 1945. Det var en tid med hævn, sortbørshandel, krigsdomstole og millionvis af fremmede soldater.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 24. sep. 2015

Da 2. verdenskrig endte i 1945 var det ikke slut. Efterfølgende skulle sejren fejres, regnskaber gøres op og en ny verden opbygges. År nul - fortællingen om 1945 vil blive slugt af de mange, der også interesserer sig for selve krigen.

Ian Buruma, f. 1951, er af hollandsk-engelsk oprindelse. Han arbejder primært fra USA og er bl.a. asienekspert. Vi har tidligere mødt ham som medforfatter til Aftenland. Han udnytter her sin globale baggrund til at beskrive, hvad der skete, da de egentlige krigshandlinger ophørte. Allerede inden sejrsrusen havde lagt sig var der gang i efterkrigsarbejdet, og Buruma beskriver både, hvad det var der skete og blotlægger mange af forudsætningerne for hændelserne. Buruma ser begivenhederne i et globalt perspektiv, men lader også enkeltpersoner her i blandt andet sin egen far komme til orde. Bogen er udstyret med noter og stikordsregister, og den er illustreret med samtidige fotos.

Buruma skriver godt og spændende. Hans brede baggrund giver neutralitet, og hans refleksioner bærer præg af at være velunderbyggede og -balancerede i forhold til den tid, der efterhånden er gået. Derfor vil bogen tiltale de mange, der gerne ser 2. verdenskrig i en bredere sammenhæng.

I En kvinde i BerlinAnden verdenskrig får vi en detaljeret fortælling om et lille hjørne af livet i 1945, mens Anden verdenskrig giver et samme globalt overblik over selve krigenI En kvinde i Berlin får vi en detaljeret fortælling om et lille hjørne af livet i 1945, mens giver et samme globalt overblik over selve krigen.


Berlingske tidende

d. 7. sep. 2015

af

af

Bent Blüdnikow

d. 7. sep. 2015


Weekendavisen

d. 18. sep. 2015

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 18. sep. 2015