Bøger / skønlitteratur / noveller

Ægteskab


Beskrivelse


Noveller. Tolv noveller om ægteskab, seksualitet og kærlighedsforhold i slutningen af 1800-tallet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2019

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 22. feb. 2019

August Strindbergs tolv noveller om ægteskabet var en del af sædelighedsfejden i slutningen af 1800-tallet og henvender sig til alle læsere af klassisk nordisk litteratur.

Novellerne udkom første gang i 1884. De kredser alle om et ægteskab eller et kærlighedsforhold, der som oftest møder modgang. Et ungt ægtepar forstår ikke at holde styr på deres økonomi, en ung mand knuses af spekulationer om seksuel afholdenhed før ægteskabet, et fornuftsægteskab ender med skilsmisse og en ny kærlighedshistorie, og en mand ser sit gode ægteskab truet af tidens nye idéer - der primært plantes af Henrik Ibsens skuepil og en ihærdig veninde. Fælles for alle novellerne er, at de problematiserer forskellige dele af ægteskabet og den seksuelle afholdenhed før ægteskabet, samt forsvarer mandens ret til at være en mand. Novellesamlingen er August Strindbergs bidrag til sædelighedsfejden i 1880'erne.

Tolv stilsikre velskrevne noveller, der giver et indblik i en anden tids kønsopfattelse og er velegnede til undervisning og diskussion.

Af anden relevant litteratur omhandlende de samme problematikker fra den samme tidsperiode kan anbefales Henrik Ibsens Et dukkehjemEn hanske (Dansklærerforeningen, ved Jette Lundby Levy) og Bjørnstjerne Bjørnsons En hanskeAf anden relevant litteratur omhandlende de samme problematikker fra den samme tidsperiode kan anbefales Henrik Ibsens Et dukkehjem (Dansklærerforeningen, ved Jette Lundby Levy) og Bjørnstjerne Bjørnsons .


Kristeligt dagblad

d. 13. mar. 2019

af

af

Mai Misfeldt

d. 13. mar. 2019