Bogen henvender sig til læsere optaget af de folkelige bevægelser.
Afholdsbevægelsen var en af de vigtige kulturstrømninger sidst i det 19. århundrede og først i det 20. århundrede. Den var medvirkende til, at det i Norden lykkedes at skabe et moderne velfærdssamfund med en oplyst bondestand og arbejderklasse. Afholdsbevægelsen blev alle dage modarbejdet af overklassen, i Danmark af borgerskabet og adelen. Det fortælles, at afholdsbevægelsen i Nordslesvig under besættelsen 1864-1920 kom til at spille en afgørende rolle for dansk kultur. Politiske forsamlinger var forbudt, og derfor meldte mange mennesker sig ind i afholdsforeningerne, hvor man måtte tale dansk. Pilsnerkulturen blev identificeret med det tyske. Bogen samler indtryk og de vigtigste kapitler om dansk afholdsbevægelses historie. I Skjern kunne man ikke få øl og spiritus, kun på jernbanen, og kun hvis man havde gyldig rejsehjemmel. De gode borgere i byen købte derfor en returbillet til Tarm og en øl. Tillige rummer bogen kapitler om udviklingen i Norge, Sverige, Finland og Færøerne. Forfatteren er formand for Danmarks Afholdsbevægelse.
Forfatteren har udgivet flere bøger om afholdssagen bl.a. Ned med den fordømte snaps, 1998 om afholdspioneren Larsen-Ledet og egne erindringer Fra mit livs skraldespand, 1993. Se dog også Folkelige bevægelser i Danmark, 2011.
Efter at have ført en hensygnende tilværelse har afholdsbevægelsen igen fået vind i sejlene, og her har bevægelsen fået en læseværdig historie.