Bøger / faglitteratur

Alkohol dræber - kontra lykkelig ædru


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om myterne og tabuerne om alkoholafhængighed, om forskellen på genetisk afhængighed og socialpsykologisk misbrug. Med mange beretninger om alkoholafhængighedens indflydelse på den afhængige og ikke mindst på de pårørende.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2011

af

af

Jette Landberg

d. 4. maj 2011

For alkoholafhængige, der her får en personlig beretning og samtidig mange facts, der kan lede til fuldstændigt alkoholstop. Også for pårørende, der uretmæssigt føler medskyld i misbruget, og for behandlere, Sundhedsstyrelsen og politikere.

Mogens Moos er tidligere alkoholiker men har nu været ædru i over 20 år. Han er professionel alkoholrådgiver og har stor erfaring med alkohol og behandlingstilbud. Hans hovedtese er, at alvorlig alkoholisme er genetisk betinget, da man som disponeret udvikler stoffet THIQ, et morfinlignende stof, når man indtager alkohol. Sundhedsstyrelsens anbefalinger på max antal genstande er derfor en katastrofe for mennesker med denne disponering, idet det eneste mulige er at holde sig fuldstændig fra alkohol. Bogen gennemgår, hvad der sker i hjernen og kroppen, de sociale følger, de fejlagtige behandlingsmetoder, alt blandet med små historier fra egen og andres afhængighed.

Der findes en del personlige beretninger om alkoholisme, fx Allan Olsens og Ole Michelsens biografier. Der er også en del bøger beregnet til skoleopgaver. Af selvhjælpsbøger findes bl.a. Mary O'Malleys Afhængighed, 2007, der handler om mange former for afhængighed med øvelser og teknikker. Bjarke Larsens bog Lær at drikke med måde, 2008, modsiger allerede i titlen Moos' bog, der ser totalt stop som eneste mulighed for mange.

En stærkt personlig og rystende men også meget faktamættet bog med meget debatstof, som bør læses af alle med interesse for emnet.