Bøger / skønlitteratur / roman

Alla og klaveret : den russiske tragedie 1912 til 1924 : en slægtsroman


Beskrivelse


Alla Lermontova er 19 år gammel og drømmer om en koncertkarriere som pianist. Men hendes forældre ønsker hende gift med juristen Max, og snart bryder 1. verdenskrig ud.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2018

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 4. okt. 2018

19-årige Alla drømmer i 1912 om at blive koncertpianist, men bliver gravid og må gifte sig. Og snart bryder krigen ud. Dette familiedrama fra 1. verdenskrig i Rusland henvender sig til læsere af historiske romaner.

Det unge klavertalent Alla Lermontova går til optagelsesprøve hos selveste Rachmaninov, men forinden er hun bogstaveligt talt stødt sammen med en ung mand. Ham møder hun igen langt senere. Hendes forældre ønsker hende gift med juristen Max, og sådan bliver det. Max' brødre tjener i den russiske hær, og mens krigen raser, går Alla ind i nødhjælpsarbejde og familien splittes. Romanen har baggrund i virkelige personer og Allas historie er overleveret af hendes barnebarn til forfatteren, der har arbejdet mange år i Rusland og Østeuropa.

Spændende, velskrevet fortælling om en kvindeskæbne, hendes ægteskab, Ruslands historie 1912-24 og krigens brutalitet. Romanen virker troværdig og gennemarbejdet med mange detaljer og godt sprog. Personbeskrivelsen er ikke dybtgående, fokus er på den historiske ramme og personernes handlinger, og det fungerer udmærket. Omslaget er pænt og nydeligt, ikke specielt iøjnefaldende. Personfortegnelse, kort mv. letter overblikket.

Det er 1. del af en planlagt trilogi. Andre sammenlignelige romaner om 1. verdenskrig i Rusland er fx Midgårdsormen i SibirienZarinaens datterSasjenkaGiganternes fald, Zarinaens datter og Sasjenka. Giganternes fald foregår på samme tid, delvist i RuslandDet er 1. del af en planlagt trilogi. Andre sammenlignelige romaner om 1. verdenskrig i Rusland er fx Midgårdsormen i Sibirien, og Sasjenka. Giganternes fald foregår på samme tid, delvist i RuslandDet er 1. del af en planlagt trilogi. Andre sammenlignelige romaner om 1. verdenskrig i Rusland er fx Midgårdsormen i Sibirien, Zarinaens datter og . Giganternes fald foregår på samme tid, delvist i RuslandDet er 1. del af en planlagt trilogi. Andre sammenlignelige romaner om 1. verdenskrig i Rusland er fx Midgårdsormen i Sibirien, Zarinaens datter og Sasjenka. foregår på samme tid, delvist i Rusland.