Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Andrines valg


Beskrivelse


Andrine er næsten 20 år og lige flyttet hjemmefra. Hun tænker tilbage på vigtige tidspunkter i sit liv og de valg hun har truffet i forhold til kæresterne og uddannelsen til pianist.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2003

af

af

Birgit Hald

d. 31. mar. 2003

Kari Sverdrup har skrevet endnu en vedkommende roman for de 13-15-årige om unges dagligliv og problemer især i forhold til familien. Den handler om at træffe vigtige og svære valg, og budskabet er at man skal gøre det, man føler er rigtigt, og ikke udskyde beslutningen af misforstået hensyn til sine omgivelser. Teksten er skrevet i et udmærket, letlæst sprog med Andrine som fortæller. Hun er næsten 20 år og netop flyttet hjemmefra og ind i en lejlighed i Oslo. Synsvinklen er hele tiden Andrines. Enkelte steder bruges jeg-form, men ellers står Andrine lidt på afstand og omtaler sig selv i 3. person, når hun ser tilbage på vigtige tidspunkter i sit liv, fra hun var 12 år. Læseren får et godt billede af en ung piges udvikling og overvejelser, men da romanens øvrige personer kun skildres gennem hende, fremstår de mere overfladiske. Moren er bibliotekar og faren koncertpianist. Når faren er stresset, drikker han for meget, og forældrene har skændtes gennem mange år. Det har påvirket Andrine (og hendes søskende) meget og hele tiden ligget som baggrund for de valg, hun har måttet træffe f.eks. i forbindelse med sin beslutning om at uddanne sig til pianist og i forhold til de skiftende kærester.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2003

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 31. mar. 2003

Den norske forfatter Kari Sverdrup, der i Gyldendals grå serie er repræsenteret med Vi var fem og Sorte nætter, hvide dage, supplerer her med en meget vedkommende og oprigtig ungdomsbog. Temaet er overgangen mellem at være barn og voksen. Hovedpersonen Andrine er i anslaget næsten 20 år gammel og just flyttet i egen lejlighed. I andet afsnit er hun 12 år og fortæller ubekymret og glad om den hyggelige og traditionsrige jul i familiens skød. Videre gennemføres kompositionen - efter min mening vellykket - med skift mellem lange tilbageblik og korte nutidige kommentarer til 8 års oplevelser med kærester, avanceret klaverspil, skolegang og personlig udvikling. Samtidig får man en følsom skildring af en kernefamilie med bibliotekarmor og koncertpianistfar, der får sværere og sværere ved at holde sammen på det beskyttede og "perfekte" hjem for Andrine, storesøster Kiki og lillebror Kristian. I bogens slutning opløses hjemmet, og forfatteren antyder, at alle familiemedlemmerne kan starte positivt på nye livsafsnit. Helt igennem en varm og velskrevet bog, der nok skal blive slugt af især piger fra 6. klasse og opefter.