Bøger / faglitteratur til børn

Angreb på Pearl Harbor : japanernes lynaktion, der trak USA ind i 2. verdenskrig


Beskrivelse


Gennem øjenvidneskildringer og mange illustrationer fortælles om den decemberdag på Hawaii i 1941, hvor Japan med et massivt overraskelsesangreb trak USA ind i 2. verdenskrig.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2001

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. juli 2001

En dramatiseret gennemill. beretning om det japanske angreb på Pearl Habor. Vi følger 4 autentiske personer: den 13årige Peter Nottage på Oahu, hvor Pearl Habor ligger, Orlogskaptajn Fuchida, som leder den japanske luftstyrke, George DeLong, som indespærres i det sænkede slagsskib Oklahoma og den uheldige ubådschef Kazuo Sakamaki, der ender som krigsfange. Ill. omfatter både samtids- og nutidsfotos af de implicerede og begivenhederne. Derudover er der en del helsides dramatiske tegnede farveill., som kan virke lidt overlæssede og stive. Bogen skitserer også angrebets forhistorie, illustrerer begivenhederne med kort og fortæller, hvordan livet ændrede sig på Hawaii som følge af krigen set med barneøjne. En efterskrift fortæller, hvordan det siden gik hovedpersonerne. Den stadigt skiftende spaltebrede giver trods en pæn luftig sats et lidt uroligt tekstbillede. Men bogen kan tilegnes fra 11 år og får ekstra aktualitet pga. den nye Pearl Habor film. Balancen mellem fiktion og fagbog er dog efter min vurdering ikke optimal. Ganske vist formår man til en vis grad at give forløbet kød og blod, men personerne får aldrig helt selvstændigt liv. Til gengæld synes jeg, at der - for målgruppen - er formidlet er ganske fint overblik over begivenhederne.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juli 2001

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 4. juli 2001

Teksterne, der er udformet som en fortælling om angrebet d. 7. dec. 1941, har skiftende synsvinkler, amerikanske som japanske. Fortællingen begynder d. 6. december 1941 og slutter d. 8. dec., men der er desuden et godt efterskrift om, hvordan det senere gik hovedpersonerne og om, hvordan man mindes angrebet i dag. Historien er - inklusive dialogerne - baseret på nedskrevne beretninger og interviews. Hovedpersonerne er en 13-årig amerikansk dreng, som overværer angrebet, en japansk leder af en gruppe bombefly, en japansk fører af en miniubåd samt en amerikansk orlogsgast på et slagskib, men der er desuden et kort afsnit om, hvordan en hawaiansk pige og en amerikansk/japansk teenager oplever ikke mindst dagene og månederne efter. Den historiske kontekst er kort og klart trukket op, der er detaljerede kort over angrebets forløb, glimrende øjebliksfotos, familiealbumfotos og lidt farveladeagtige tegninger af dramatiske højdepunkter. Der er i mindre grad fokuseret på facts som tabstal, fly- og skibstyper, og det får de fire øjenvidneskildringer til at stå klart, nøgternt og usentimentalt frem. En fortrinlig bog, som supplerer fx Richard Tames' Pearl Harbor fra år 2000 på bedste vis.