En ordløs graphic novel, der egner sig lige så meget til voksne læsere som til ældre børn.
Børnebogsforfatteren og illustratoren Shaun Tan har denne gang begået et ordløst billedværk om en immigrant, der forlader sin familie for at finde arbejde i et fremmed land fyldt med sære skrifttegn, fabeldyr og fremmedartede bylandskaber. Billedsiden er rustik, ofte i sepia eller sort-hvid, og skifter imellem at ligne et gammelt fotoalbum og en stumfilm i tegneserieform. Landet er så fremmedartet, at det kunne være hvor som helst, og hovedpersonen er nok ikke blot én immigrant, men alle immigranter. Tan blander uden problemer fantastiske og nærmest ekspressionistiske elementer med realisme og hverdagsliv, og resultatet er både smukt og poetisk. Historiens fantastiske elementer vil måske kunne formidle et vanskeligt emne til yngre læsere, men bogen vil have mindst ligeså meget appel hos voksne læsere af graphic novels og er nærmest (også) en nødvendighed i sådanne samlinger.
Tans grafiske udtryk kan minde lidt om Schuiten og Peeters tegneserie De hemmelighedsfulde byer. På dansk har vi også fået Tans Udkantsfortællinger.
Tan er hovedsageligt kendt for sine opfindsomme børnebøger, men har denne gang skabt et værk, der går på tværs af aldre. Måske tiltænkt børn, men på alle måder ligeså egnet til voksne graphic novel-læsere. Bogen er spændende netop fordi, den er vanskelig at sætte i kategori, og med den rette formidling burde den finde sit helt eget liv på bibliotekets hylder.