Bøger / faglitteratur / bibliografier

Arkitektur til grænsen : arkitektur og nation i europæiske grænselande 1850-1940


Beskrivelse


Om hvordan særlige nationale træk kommer tydeligt til udtryk i arkitekturen i europæiske grænseområder, hvor der har været skiftende nationalt herredømme.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 28. jan. 2015

Det er ikke kun sprog og sindelag, der tegner en kultur. Sange, kunst og ikke mindst arkitektur har særlige nationale træk, som kommer tydeligt til udtryk, der hvor kulturer brydes. En snæver kreds af særligt kulturhistorisk- og grænselandsinteresserede vil læse denne bog, med stort udbytte.

Peter Dragsbo, der er tidligere overinspektør på Sønderborg Slot, har været rundt i Europa for at se på arkitektur i grænseområder, hvor der har været skiftende nationalt herredømme. På turen besøger han Alsace-Lorraine, Sydtyrol, Ungarn og Poznan, men omdrejningspunktet er Slesvig, Dragsbos eget revir. Bogen er videnskab mere end videnskabsformidling endsige populærvidenskab, og Dragsbo skriver friskt og formår at gøre emnet interessant. Bogen er i sig selv et forskningsprojekt, og noter, litteraturlister er, som man må kræve af den slags, men illustrationer og layout er flere niveauer over.

En på alle måder fremragende bog, der bryder nyt land i vores forståelse af grænselande og nationalitetskampe. Emnet vil næppe fange et bredt publikum, men bogen er med til at flytte vores bevidsthed om nationalitet og kulturel egenart.

Inga Adriansens Erindringssteder i Danmark har samme fokus og originale tilgang til beskrivelsen af den nationalt kulturelle selvforståelse.


Schriften der Heimatkundlichen Arbeitsgemeinschaft für Nordschleswig

Jahrg. 2015, h. 90

af

af

Frank Lubowitz

Jahrg. 2015, h. 90