Bøger / skønlitteratur til børn / science fiction

Arzach


Beskrivelse


Tegneserie. På ryggen af sin biomekaniske flyveøgle passerer den tavse kriger Arzach over dystre landskaber, hvor han bl.a. kæmper mod gigantiske monstre og kødædende planter.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

Den mest kendte og elskede af Moebius' figurer er Arzach - en ensom rytter, der på ryggen af sin øglelignende fugl flyver henover dystre, skæbnesvangre og øde landskaber, der nærmest ermaterialiseringer af ursindets dybder. Der er noget utroligt suggestivt og mystificerende over disse surrealistiske eventyr. Dette album indeholder således fire af disse besynderlige fortællinger,der bl.a. er bemærkelsesværdige ved fuldstændigt at være blottet for tekst og talebobler. Farvelægningen af Arzach er super med nuancerede og glødende kulører, der fremhæver den suveræne streg.Udøver et par enkeltbilleder i farver er her også to historier i s/h. Samtlige fortællinger har tidligere været udgivet herhjemme i det for længst hedengangne magasin Total Metal i 1984-86. Man fårogså et tre-siders rids af Moebius' alias Jean Girauds karriere op til i dag. Det er et fantastisk flot album, der viser Moebius som den sande mester udi tegnekunsten. Med Arzach-figuren harMoebius nået et kunstneriskniveau, som han får vanskeligt ved at overgå. En formidabel kunstbog for voksne tegneserie-entusiaster.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Moebius' samlede værker udgives inden for fire forskellige overordnede seriebetegnelser. Arzach er første bind i serien Universets vidundere. Albummets første historie er samtidig denhistorie, som betegner Girauds overgang til alter ego'et Moebius. Omkørslen hedder den, er fra 1973 og viser Moebius' overlegne skraveringsteknik. Fra sort til hvid fristes man til at sige. Deenkelte billeder indeholder nemlig stort set alle nuancer ind imellem, hvilket giver billederne en utrolig dybde. Historien er meget tekstholdig og fortæller den lettere ironiserende historie omtegneren og hans families rejse fra banal ferietur ind i sindets fantasifulde kringelkroge. Er der meget tekst og ingen farver i den første historie er resten af albummet derimod tekstløst og fuldaf stærke og spændende farver. Overordnet hedder de fire historier Arzarch, Harzak, Arzak og Harzach. Udtalt på fransk er det den samme lyd og det er vel også den samme tavse kriger, dergennemrejser et ejendommeligt futuristiskunivers. Det er et meget flot og fascinerende billedværk, der indeholder masser af muligheder for at sende fantasien på langfart. Albummet afrundes med enkortfattet, men oplysende artikel om Moebius' produktion indtil nu. Den lærer, som i de store klasser skal inddrage billedforståelse og billedlæsning, kan komme langt med Arzach.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 20. mar. 2015

I Moebius' surreelle fortællinger kan alt ske - og sker. Følg med på en grafisk lystrejse fra vores egen hverdag til universets yderste afkroge. For alle med sans for tegneseriemediets grænseområder.

Op gennem 1970'erne og 1980'erne tegnede Moebius en lang række korte historier til forskellige franske tegneseriemagasiner. Et fyldigt udvalg af disse historier blev i årene 1989-1996 udsendt på dansk i 4 bind under serietitlen "Universets vidundere". Nu genudsendes fortællingerne, suppleret med en stribe ikke tidligere oversatte historier, i 5 bind i den samme oversættelse som tidligere, men med en ny tekstning, nye albumtitler og -forsider samt med en ny sammensætning af fortællingerne.

Ud over den banebrydende, ordløse beretning "Arzach" indeholder den nye Moebius-pakke flere højdepunkter i tegnerens produktion, bl.a. den stærkt antiracistiske beretning "Hvidt mareridt" og krimi-pastichen "The long tomorrow", der kan ses som en forløber for den senere Inkal-serie. Blandt de ikke tidligere oversatte småfortællinger kan man fremhæve "Lejemorder" og det pudsige interview med Moebius/Giraud i tegneserieform.

Moebius er selv en reference inden for den eksperimenterende tegneserie. Derfor er det svært at finde oplagte sammenligninger, selv om Moebius' udtryksform har givet inspiration til mange yngre tegnere.


Berlingske tidende

d. 1. nov. 1990

af

af

Jakob Stegelmann

d. 1. nov. 1990


Information

d. 22. juni 1991

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 22. juni 1991


Jyllands-posten

d. 30. okt. 1990

af

af

Morten Hesseldahl

d. 30. okt. 1990