Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Askeslottet


Beskrivelse


Den unge Raklo, som blev fundet som lille af jugoslaviske sigøjnere, tilbringer 2. verdenskrig både som interneret på en italiensk ø og som fange i en kz-lejr, kaldet Askeslottet.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 3. mar. 2000

Allerede det første bind i serien Raklos rejse: Jordens skød (99/23), indikerede et værk af usædvanlig høj kvalitet. Disse løfter indfries til fulde med dette andet bind, Askeslottet. Titlen refererer til den kz-lejr, hvor Raklo og hans sigøjnervenner interneres, og hvor hovedparten af handlingen foregår, et sted "...hvor alle nuancer af gråt hersker", som Raklo formulerer det. Han har stadig den følsomme tegners sans for detaljer, så i stedet for at vende ansigtet bort som de andre, iagttager og affotograferer han de uhyrlige scenarier, der udspiller sig i Oberfeld-lejren. Han bliver læserens sandhedsvidne på det der foregår, og det er forfatterens fortjeneste, at det Raklo ser og beskriver, opleves voldsomt, for egentlig har man jo hørt det før, men sjældent så chokerende grusomt som her. I dette bind løftes sløret for Raklos skæbne som barn, hans tilknytning til sigøjnerne. Bogens handling slutter i 1945, med en rammehistorie i 1946 som i 1. bind, så 3. del må formodes at handle om opgøret efter krigen. Fortællingen afvikles i spring, kaotisk og voldsomt som personernes skæbne, men logisk og ubesværet, for man kan som læser ikke undgå at engagere sig dybt, føle og følge med i deres liv. Sproget er, som i 1. del, billedskabende, smukt, poetisk, sanseligt – mesterligt. Sjælden stor børne-/ungdomslitteratur.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Ulla Harne

d. 3. mar. 2000

Bind to af Raklos rejse er her, og den lever helt op til første bind Jordens skød (99/23). Raklo bliver sammen med nogle af sine sigøjnervenner fra cirkus taget til fange af italienerne, tiden er 1941, 2.verdenskrig hærger, og i Jugoslavien er der borgerkrig. Senere, fra 1943, ender de i en kz-lejr, som kaldes Askeslottet, og bliver udsat for nogle af de frygtelige ting, vi ved, der foregik der. Det er deprimerende læsning, men samtidig båret af Raklos evne til at registrere ting og mennesker omkring sig, af hans evne til også at se de komiske sider af livet og overleve på sin egen måde. Han får mulighed får at tegne, og nogle gange redder det hans liv, og han begynder at finde ud af, hvem han er. Den lyse og blåøjede sigøjner er i virkeligheden tysker. Bogen er svær læsning for de unge, den springer i tid og handling, men den er blændende og meget personligt skrevet og overrasker hele tiden. Nu venter vi så på tredje bind. For de allerældste unge i børnebibliotekerne fra ca. 14 år og et godt stykke op, også for voksne. En sørgeligt aktuel bog, som skal have et par ord med på vejen.


Berlingske tidende

d. 29. apr. 2000

af

af

Eva Glistrup

d. 29. apr. 2000


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 39 (2000)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 117, nr. 39 (2000)


BUM

Årg. 18, nr. 1/2 (2000)

af

af

Bent Andersen

Årg. 18, nr. 1/2 (2000)