Bøger / faglitteratur / vejledninger

At dø i meditation : buddhistiske meditationer med døden som tema


Beskrivelse


Med udgangspunkt i klassiske dødspraksisser fra den tibetanske buddhisme gives en vejledning i at meditere på døden og dermed forberede sig på og påvirke kvaliteten af egen dødsproces, samt at opnå glimt af eller tilstande med dybere bevidsthed, der kan tilsidesætte jeg'et og personligheden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2014

af

af

Signe Rugtved Andersen

d. 8. dec. 2014

Forfatterne tager læseren igennem en lang række dødsmeditationer og fortæller, hvorledes man gennem disse meditationer langsomt og tålmodigt kan optræne sig selv til, og indstille sig på, døden. For interesserede i buddhisme og avanceret meditation samt døende og plejepersonale på fx hospicer.

Ole Stjernholm er psykolog og Martin Ehrensvärd underviser på Københavns Universitet i teologi og semitiske sprog. Begge har dyrket meditation igennem mange år og præsenterer i deres bog en række meditationer, som strækker sig fra begynderniveauet til nogle meget avancerede metoder, hvortil læseren opfordres til at modtage vejledning fra en lærer. Fælles for meditationerne, der alle er inspirerede af budhistiske klassikere, er at de beskæftiger sig med døden og forgængeligheden. Man kan nemlig træne sig i at dø, hævder forfatterne, og det gør man blandt andet ved at holde sig for øje, at døden er en proces og være bevidst om, at alting forgår. Bogens fokus er således at perspektivere livet og forbedre livskvaliteten gennem fokus på døden og på at give den døende muligheden for at påvirke kvaliteten af sin egen dødsproces.

Forfatterne skriver levende og engageret om emnet, der dog må siges at være på et meget avanceret niveau.

I Af lys er du kommetForberedelse til døden og hjælp til døende samt Forberedelse til døden og hjælp til døende kan man finde yderlig information om emnetI Af lys er du kommet samt kan man finde yderlig information om emnet.


Religion

2015, nr. 1

af

af

Ole Bjørn

2015, nr. 1


Nyt aspekt

Årg. 47, nr. 1 (2015)

af

af

Bo Heimann

Årg. 47, nr. 1 (2015)