Bøger / faglitteratur

At samtale med børn : ved at lytte med fire ører


Beskrivelse


At samtale med børn er for alle, der dagligt taler med børn. Den handler om, hvordan du som voksen kan lytte med ´fire ører´ og have fire forskellige reaktions- og svarmuligheder samt vise, at du virkelig lytter og forstår. De ´fire ører´: - Det saglige øre, der opfatter de ord, der bliver udtalt. - Det følelsesmæssige øre, som bygger på din og barnets relation. - Det selvudleverende øre, der opfatter, hvordan barnet har det. - Appeløret, der hører alt, hvad barnet har brug for, at du yder. Forfatterne giver en vejledning i, hvordan en samtale kan indledes, udvikles og uddybes, samt viser, hvorfor det er vigtigt med småsnak i hverdagen. Det kan være svært at tale om barnets ængstelse, uro og frygt for forandringer og uforudsete hændelser, men ved at stille åbne spørgsmål og ´spejle´ det, barnet siger, kan du hjælpe barnet til at tænke videre og finde løsninger. Et særskilt kapitel fortæller, hvordan man ved samtale og forskellige former for aktiviteter kan øge barnets selvfølelse og tro på sin egen formåen til at møde udfordringer. At samtale med børn viser hvordan samtaler kan være berigende og meningsfulde, hvis man lærer kunsten at lytte. Bogen er lettilgængelig, tankevækkende og informativ samt en ´øreåbner´ for pædagoger, lærere, forældre m.fl.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2011

af

af

Hans-Christian Uth

d. 14. jan. 2011

Bogen henvender sig bredt til mennesker, som er i nære relationer til børn; det være sig forældre, pædagoger og lærere samt studerende på professionsuddannelser.

I bogen formidles den tyske professor Friedemann Schulz von Thuns model omkring menneskelig kommunikation: fire ører-modellen fra 1970'erne. Det gøres på en lettilgængelig måde med anvendelse af mange hverdagseksempler på samtaler og cases. I bogens første kapitler begrundes det bevidste arbejde med samtaler, hvorefter samtalemodeller og kommunikationsstrategier udfoldes. I særskilte afsnit behandles kommunikation i førskolen, forholdet mellem barnets selvfølelse og selvtillid, hverdagskonflikter, samt samtaler under kriser og under små og store forandringer. Der afsluttes med et kapitel om etablering af den positive og givende samtale. Bogen rummer enkelte, overflødige stregtegninger, gode diagrammer samt huske- og gode-råd-bokse. Overskrifter og cases er sat i grøn typografi, sandsynligvis til irritation for nogle læsere. Bogen rummer udførlig indholdsfortegnelse og international litteraturliste.

Anerkendende samtaler med børn, 2010 beskæftiger sig fortrinsvis med samtaler i relation til udsatte børn. Livgivende samtaler og relationer, 2010 behandler emnet på et overordnet plan og beskæftiger sig ikke med barn/voksen forholdet.

En fin, konkret og meget hjælpsom bog, som er fagligt velfunderet og skrevet med stort engagement.


Dansk audiologopædi

Årg. 47, nr. 4 (2011)

af

af

Birgitte Franck

Årg. 47, nr. 4 (2011)


Læsepædagogen

Årg. 59, nr. 6 (2011)

af

af

Bitten Longholm

Årg. 59, nr. 6 (2011)