Bøger / faglitteratur til børn

Bænkebider


Detaljer

Seneste udgave, Bog


Sprog
dansk
Omfang
32 sider, ill. i farver
Udgivet
2002
Ophav
Sværhedsgrad

lix: 22

Målgruppe
For 9-11-årige

Indhold

Hvad er bænkebidere ; Hvordan ser bænkebidere ud? ; Hvordan bliver bænkebidere til? ; Hvordan vokser bænkebidere? ; Hvordan ændrer de sig? ; Hvad spiser bænkebidere? ; Hvor lever bænkebidere? ; Hvad laver bænkebidere? ; Hvordan bevæger de sig? ; Hvor længe lever de? ; Hvem spiser bænkebidere? ; Hvad er specielt ved bænkebidere?


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2002

af

af

Steen Agger (skole)

d. 11. juli 2002

Serien om småkravl er nu oppe på 15 bøger. Blandt de tidligere titler kan nævne Lopper, Lus, Skolopendre og Mariehøns. Her handler det så om bænkebideren. Forsiden viser et nærbillede af to bænkebidere, hvoraf den ene ses skråt forfra og den anden bagfra. Med udgangspunkt i kuglebænkebideren fortælles om bl.a. udseende, æg, unger, føde og levesteder. På hvert opslag behandles et bestemt emne. Der indledes med et spørgsmål: Hvad er en bænkebider? Hvordan ser bænkebidere ud? Hvordan bliver bænkebidere til? Osv. Svaret gives ved hjælp af et godt, skarpt farvefoto og ca. fire linjer tekst på hver side. Bagest findes ordliste og stikordsregister. Teksten er sat med meget store typer, og sætningerne er korte. Fremhævede ord findes i ordlisten. Bogen, der er i stift bind, giver et fint indblik i de kendte krebsdyrs udseende og levevis. Velegnet til fagligt læsekursus. Kan læses fra sidst i 2. klasse. Bænkebideren er kort omtalt i andre bøger, men dette er den eneste letlæste monografi om emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 11. juli 2002

I forlagets serie om småkravl, kommer her en bog om et i Danmark almindeligt forekommende dyr, som de fleste nok tror er et insekt, men bænkebideren er et krebsdyr. Bogen beskriver i ganske flotte billeder og kortfattet tekst - 5-6 linier pr. side i stor sats - bænkebiderens udseende, liv og formering samt dens levested og fjender. Farvefotografierne er gode og tydelige, de er velkomponerede og godt beskårne. Layout og opbygning som seriens øvrige bøger, som f.eks. Fluer (2000). Bagest ordliste og stikordsregister. Sprogligt er bogen ikke superlet. I forhold til indhold er opgaven løst ved at bruge enkelt sprog, men måske lidt mere af det. Der bruges mange hovedsætninger. Bogen er beregnet til den første faglige læsning, men den kan bestemt også anvendes til oplæsning for videbegærlige 5-6-årige i f.eks. en børnehave ved emnearbejde. Helsides foto med bænkebidere pryder bogens forside - godt de ikke er så store i virkeligheden! Bagsideteksten henvender sig til den voksne, for de som lige netop kan læse bogen, børn fra ca. 9 år, kan næppe læse den.