Bøger / faglitteratur / udstillingskataloger

Bakkehusalfabetet


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling.

Med udgangspunkt i Bakkehusets rum og historie foretager Morten Søndergaard en undersøgelse af læsning, hvordan vi læser og hvad læsning er.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 2012

af

af

Jens Hjøllund

d. 31. jan. 2012

For alle der søger ord og udtryk for den fascination der udspringer af læsning og litteratur er der meget at hente i Morten Søndergaards små poetisk reflekterende tekster.

Bogens 28 alfabetiske opslag fra A til Å er identiske med antallet af de små installationer, eller "indgreb", som udgjorde forfatteren Morten Søndergaards netop afsluttede udstilling i Bakkehusmuseet. De små tekster, der så karakteristisk for digteren har ordbogen, eller encyklopædien, som forlæg og ordningsprincip handler alle om sprog, læsning og bøger. Læsningen kan såvel være den i litteraturhistoriens store værker hos Dante, Kafka og Joyce som den måde vi med kroppen og sanserne "aflæser" hinanden og omgivelserne på, eller under opslaget "U for Ulæselighed" de streger og kruseduller vi afsætter på skriveblokken som en slags tekst der ligger før skriften: "En stemme der ikke er formet, ikke har noget at sige endnu, men bare har sin udtryksvilje intakt." Som citatet antyder ligger der i mange af de små alfabetiske opslag en hel lille poetik indlejret.

Den alfabetiske strukturering og den måde de enkelte tekster henviser til hinanden på har mange paralleller til Brøndums encyklopædi fra 1994 som Morten Søndergaard redigerede og bidrog til sammen med Niels Lyngsø.

Langt mere end blot at fungere som forklarende fodnoter til en udstilling udgør Morten Søndergaards små tekster i sig selv et smukt, tankevækkende og poetologisk katalog over lysten og glæden ved læsningen, litteraturen og sproget.