Bøger / faglitteratur til børn

Bayeux-tapetet og slaget ved Hastings 1066


Beskrivelse


Om broderiets fremstilling og historie samt om de historiske begivenheder og hovedpersoner. Hele broderiet i farver og med beskrivelse af de enkelte motiver.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2011

af

af

Jette Andreasen

d. 19. sep. 2011

Det broderede Bayeux-tapet fra 1100-tallet er med rette blevet kaldt en af verdens ældste tegneserier. Slaget ved Hastings i 1066 og dermed Vilhelm Erobrerens tid bliver levendegjort til glæde for alle historieinteresserede, og bogen kan også bruges af folkeskolens ældste klasser.

I bidder gengives hele Bayeux-tapetet i bogens hoveddel. I den gode reproduktion udfolder scenerne sig, og teksten fortæller, hvad vi ser. De latinske billedtekster er oversat. Dertil føjer sig afsnit om broderiteknikken, om kilder til tapetets historie, om hovedpersonerne og desuden litteraturliste, stamtavler, kort og register. Teksten er letløbende og spændende. Den formidler et enestående kulturhistorisk indblik i vikingetiden.

Mogens Ruds bog har i mange år været bogen om Bayeux-tapetet. Den er kommet i mange udgaver på Christian Ejlers forlag. I kolofonen til nærværende udgave fra Gyldendal står 1. udgave, men den er helt identisk med 5. udgave fra 2006 omend den er ombrudt og derfor på flere sider. Selv forordet er 5. udgaves inklusive en sidehenvisning, der ikke giver mening i denne ombrudte udgave. Om tapetet findes desuden Mogens Ruds Ælfgyva og andre gåder i Bayeux-tapetet, 1999, der er sværere i sin mere kildekritiske form.

Denne fine introduktion til Bayeux-tapetet er ingen nyhed, men er identisk med udgaven fra 2006.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Boy Olesen

2006

En ny udgave af den kendte bog om Bayeux-tapetet. Første tredjedel af bogen er revideret i forhold til den seneste udgave, indeholdende afsnittene om selve broderiets fremstilling, bevarelse og historie. Desuden bringes der nogle korte præsentationer af hovedpersonerne og lidt om deres historie indtil det øjeblik, da Bayeux-tapetets skildring begynder. I bogens hovedafsnit gengives hele tapetet i farver, reproduceret efter originaloptagelser i Bayeux. Tapetet er gengivet i ca. 1/6 størrelse og hvert billede er ledsaget af den historie, der knytter sig dertil. Billedernes latinske indskrifter er skrevet ud og oversat. Tapetet er en slags tegneserie, der fortæller historien om Vilhelm Erobrerens sejlads over Kanalen fra Normandiet, invasionen i England og det berømte slag ved Hastings i 1066. Hele optakten til invasionen er ligeledes skildret, og er med til at give kulturhistoriske vidnesbyrd om en hel række forhold fx skibsbyggeri, påklædning, sejlads og krigsførelse. I et afsluttende kapitel fortælles om, hvad der skete efter det tidspunkt, hvor tapetets historie slutter og om Vilhelm Erobrerens skæbne til hans død i 1087. Bogens sidste sider indeholder stamtavler, kort, litteraturliste og et register med bl.a. emner i Bayeux-tapetet. En glimrende bog, der henvender sig til alle med historieinteresse, og kan anvendes til skolens 6.-7. kl. og opefter altså fra 12-13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Andreasen

d. 18. dec. 2018

Det 70 meter lange broderede Bayeux tapet fra omkring år 1100 giver et enestående indblik i, hvordan livet formede sig i den sene vikingetid. Denne 3. udgave af arkæologen Mogens Ruds bogadskiller sig fra 2. udgaven ved at gengive tapetet i en ny reproduktion på grundlag af helt nye fotografiske optagelser. Farverne fremtræder smukkere, og man ser langt tydeligere broderietsenkelte sting, hvorved en vis dybdevirkning opstår. Litteraturlisten er ført ajour, men ellers er teksten identisk med 2. udgaven. Der berettes om tapetets tilblivelse og bevaring, og om dehistoriske personer, der optræder på det. Gengivelsen af tapetets enkelte optrin ledsages af en oplysende og samtidig meget underholdende tekst, der levendegør personer og begivenheder. Tapetet ermed rette blevet kaldt verdens første tegneserie. Bogen henvender sig til voksne, men kan med sin levende tekst og mange illustrationer fint bruges af historisk interesserede børn.


Berlingske tidende

d. 28. okt. 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 28. okt. 2011


Militært tidsskrift

Årg. 140, nr. 4 (2011)

af

af

Poul Grooss

Årg. 140, nr. 4 (2011)


Kristeligt dagblad

d. 18. juni 1988

af

af

Aage Trommer

d. 18. juni 1988


Information

d. 14. feb. 1989

af

af

Ejgil Søholm

d. 14. feb. 1989


Heraldisk tidsskrift

Bd. 7, nr. 68 (1993)

af

af

Erik Spens

Bd. 7, nr. 68 (1993)