Bøger / faglitteratur / biografier

Befrielsens ø


Beskrivelse


Forfatterens filosofiske tanker omkring den danske sømand, Johannes Henrik Enevoldsen (1854-1928), som efter et forlis strandede på den øde ø Deliverance Island i 1890 sammen med 16 andre overlevende. Han valgte at blive, da de sidste 5 overlevende blev reddet efter tre år på øen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 27. sep. 2012

Bogen henvender sig til filosofisk interesserede læsere.

Lise Søelund er idehistoriker og har skrevet 7 bøger, bl.a. som denne om skæve eksistenser og hvad de vækker af filosofiske tanker hos hende. Bogens udgangspunkt er tanker om (selvvalgt) ensomhed på øde øer med udgangspunkt i Robinson Crusoe og den danske sømand Johannes Henrik Enevoldsen. Han strandede i sidste halvdel af 1800-tallet sammen med 16 overlevende på den øde Deliverance Island i Torresstrædet mellem Australien og Ny Guinea. Da de resterende 5 efter 3 år blev reddet, valgte han at blive på øen til sin død 35 år efter i 1928. Her levede han som eneboer, mest kendt af de lokale og af enkelte venner. Forfatteren kredser om hvorfor og blander de få historiske fakta med overvejelser om eneboere, kannibalisme og undersøger om myter kan holde til historiske fakta (hvad de ikke kan). Sprogligt og indholdsmæssigt let forståelig. Skrivestilen veksler mellem dokumentarisk og essayistisk.

Da emnet er tvedelt, nemlig dels at dokumentere en historisk person, dels at gøre rede for forfatterens filosofiske tanker, er det vanskeligt at finde sammenlignelig litteratur.

Et personligt bidrag til afdækning af en mindre kendt person som forfatteren forsøger at gøre interessant og nærværende gennem et filosofisk essay.