Interesse for og kendskab til Tysklands historie i 1930'erne er nærmest en forudsætning for at forstå denne bog, og det skader ikke at have læst Tom Kristensens Hærværk.
Madeline Rundsten har udgivet en håndfuld værker med meget forskelligt indhold og har senest oversat Stefan Georgs digte Den døde stad. Berlinerluft er Ole Jastraus - hovedpersonen i Tom Kristensens Hærværk - fiktive dagbog fra Berlin 1930-1939. Den insisterer meget på at være autentisk, omend Jastrau ikke er det, og gør med sin form, at man skal være meget inde i tidens forhold for at følge helt med, da man naturligvis ikke har forklarende fodnoter i en dagbog. Jastrau har lagt sprutten på hylden, men erstatter den efterhånden af et væld af euforiserende stoffer. Han forelsker sig i og gifter sig senere med jødinden Marietta Levisohn-Bier; et forhold, der ikke er velset under det nazistiske regime. Bogen er meget fragmentarisk (ifølge Rundsten pga. manglende og sammenklæbede sider), sproget er svulstigt og sine steder præget af narkotiske hallucinationer. Den er illustreret af samtidige fotos og fiktive dokumenter.
Det er svært at sammenligne med noget tilsvarende, men ifølge lektørudtalelser på Rundstens tidligere bøger, minder den nok om hendes øvrige forfatterskab.
En svært tilgængelig og usammenhængende bog, der insisterer på at være en autentisk dagbog fra en fiktiv person.