Bøger / faglitteratur til børn

Besættelse og intifada : kampen for en palæstinensisk stat


Beskrivelse


6-dagskrigen og besættelsen af Vestbredden, palæstinensernes voksende opposition, fredsaftalen med Egypten, krigen i Libanon og endelig intifadaen, dens virkninger og omkostninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

13. bind i Gyldendals serie om det 20. århundredes historie handler som et tidligere bind i serien om Israel/Palæstina-problematikken. Ingen af de to forfattere har tidligere udsendt bøger.Bogen indleder med et afsnit om 6-dageskrigen og Israels besættelse af Vestbredden og Gaza. Derefter følger afsnit om, hvordan palæstinenserne organiserer sig, om det politiske magtskifte i Israeli 1977, om fredsaftalen med Egypten og om krigen i Libanon. Til slut et afsnit om opstanden - intifadaen - og situationen netop nu: »På vej mod fred?« Bagest person- og stedregister og tidstavle.Desuden indholdsfortegnelse. Som seriens øvrige bind er bogen velskrevet og illustreret med velvalgte s/h fotos og kort. Den giver et kortfattet, men dækkende overblik over problemstillinger oghistoriske forløb. Indholdsmæssigt er der en vis overlapning med f.eks. John Pimlotts Mellemøsten (Åløkke, 1991), men den udførlige beskrivelse af intifadaen og dens forudsætninger findes ikkeandre steder på sammerelativt let læste niveau. Af andre bøger om emnet bør også næ vnes Nauntoftes Israel og de besatte områder (Munksgaard, 1990). Selvstændig læsning fra ca. 13-14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Fredssamtalerne mellem palæstinenserne og israelerne er ikke omtalt i denne bog. Det illustrerer ganske godt bogmediets vanskeligheder i en tid, hvor verdenshistorien har fart på. Denforeliggende bog giver ellers en god og kompetent oversigt over forholdet mellem de to parter, som det har udviklet sig fra 6-dageskrigen i 1967 og frem til Kuwaitkrigen i 1991. Vi kan læse om destore begivenheder og om den politiske udvikling i begge lejre. Hvordan begivenheder i den øvrige verden spiller ind, sidst med den enorme indvandring fra Sovjetunionen og Østeuropa, og om gensidigmistro og fjendskab. Bogen peger på en palæstinensisk stat som en del af en mulig løsning, og bogens sympati ligger mest hos palæstinenserne. En lærer, der vil tage emnet op i skolens ældsteklasser, kan her få god og overkommelig baggrundsviden. Men emnet er vanskeligt, og bogen kan virke som en ophobning af komplicerede facts. Kun få af folkeskolens ældste elever vil derfor kunneklare den på egen hånd. Mangevelvalgte fotografier, fyldigt register og tidstavle.


Historie & samtid

Årg. 31, nr. 2 (1992)

af

af

Marianne Poulsen

Årg. 31, nr. 2 (1992)