Bøger / faglitteratur / billedværker

Besættelsen i billeder : Danmark 1940-45


Beskrivelse


Fotografisk billedværk med ca. 600 fotografier, avisforsider, tegninger og annoncer om forskellige begivenheder og aspekter ved besættelsen suppleret med kommentarer.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 18. mar. 2015

Stort billedværk om Danmarks besættelsestid til alle der interesserer sig for 2. verdenskrig og Danmarks historie.

Historikeren Thomas Harder skildrer besættelsestiden i Danmark kronologisk fortalt i tekst og over 600 billeder fra arkiver, private samlinger og billedbureauer. Fortællingen begynder med optakten og selve invasionen 9. april. Undervejs skildres bl.a. samarbejdspolitikken, interneringen af kommunisterne, modstandskampen, sortbørshandlen, samt aktionen mod de danske jøder, men også hverdagen i Danmark, hvor livet gik videre under stor arbejdsløshed og varemangel. Bogen slutter med befrielsen, retsopgøret, de tyske soldaters hjemmarch og etableringen af mindelunden. Ved hvert nyt kapitel indledes med en længere tekst, og hvert billede er forsynet med en uddybende billedtekst. De fleste billeder er i sort-hvid, men der er også farvebilleder og gengivelse af plakater, reklamer, bekendtgørelser, artikler og andre dokumenter. Bagest i bogen finder man en emneinddelt oversigt over yderligere litteratur om besættelsen og et opslag med besættelsen i tal.

Imponerende og på alle måder stort værk om de fem mørke år i Danmarks historie, som både viser kendte og nye billeder fra tiden i en god balance mellem de dramatiske begivenheder og hverdagen.

Af andre billedværker om besættelsestiden kan nævnes Erik Petersens besættelse med 117 pressefotos fra perioden.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 7. juli 2015

af

af

Simon Papousek

d. 7. juli 2015


Weekendavisen

d. 10. apr. 2015

af

af

Arne Hardis

d. 10. apr. 2015


Kristeligt dagblad

d. 9. apr. 2015

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 9. apr. 2015


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 51, nr. 3 (2015)

af

af

Lars Bærentzen

Årg. 51, nr. 3 (2015)