Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Besøg fra bronzealderen


Beskrivelse


Den 10-årige Torun levede i bronzealderen. En dag dukker hun op i nutidens Danmark, hvor hun viser børnene, hvordan man gik klædt dengang.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

2 hæfter i serien Bladbøgerne, som er let læste bøger. I Besøg fra bronzealderen skildrer en pige, som levede i bronzealderen, sit møde med det nutidige Danmark, hvor hun kun kan ses af raremennesker. Hun møder børn og voksne og viser børnene, hvordan man gik klædt i bronzealderen (lændeklæde og smykker), og hvordan man dansede med helt bar mave. I Besøg i jernalderen fortæller endreng om klassens besøg i Lejre, hvor deres lege pludselig udvikler sig, og hvor pigerne mobber en pige ved at behandle hende som en træl, der får taget alt tøjet af og bliver mishandlet.Historierne er ikke særligt spændende fortalt, handlingen gøres ikke ordentligt færdig, fortællevinklen er vanskelig at overskue for læseuvante, og både tekst og billeders seksuelle undertoner måvirke besynderlige på målgruppen, de 8-10-årige ikke trænede læsere. Begge hæfter er illustreret med forfatterens egne helsides lidt grumsede sort/hvide fotos af børn iført smykker og lændeklæde.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

De to bøger er hinanden meget lig udstyrsmæssigt og læseteknisk set. De vil kunne læses fra slutningen af 3. klasse og 4., selv om de ikke er specielt tilrettelagt og opsat som let-læsning.Indholdet er hentet dels fra historien, dels fra nutiden, hvor livet i en klasse blandes op med, hvad børn i oldtiden formodes at opleve. I bronzealderbogen får en klasse besøg af 3 børn, somdukker frem af mulden, da en amatørarkæolog flækker pigens smykke. Fiktionen spoleres tildels af det fotografiske billedmateriale - med børnene fra bronzealderen og især, fordi det hedder sig, atde kun er synlige for de gode! I jemalderbogen sker den modsatte tidsforskydning: Under en lejrtur til jemalderbyen i Lejre rykkes tiden tilbage under en leg, og vi oplever en ubehagelig omgangmobning af en pige, der i starten af legen valgte at spille træl. Der er en tvetydig holdning til børn, hvis man sammenligner bøgerne: I den første er børnene de gode og voksne onde, mens densidste nok skal give børn denerkendelse, at ondskaben kan løbe af med dem. Det fremstilles som et en teneller, og at smelte disse problemer sammen med historisk fiktion og fakta er nok for stor enmundfuld for læsergruppen. Dispositionen af historierne er uklar, hvilket gør læsningen lidt rodet. Der er et stort udbud aflæsning til historie på mellemtrinnet i forvejen, som dansk /historielæreren vil have mere ud af at benytte som supplement.



Informationer og udgaver