Bøger / faglitteratur / myter

Bestiarium Groenlandica : en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsener, ånder og dyr


Beskrivelse


Beskrivelse af 67 væsener, ånder og dyr fra den grønlandske myteverden. Hvert opslag beskriver væsenerne udfra kilder og sætter i et tekstuddrag væsenet ind i en kontekst. Størstedelen af væsenerne ledsages af helsides illustrationer. Bogen indledes med en kort introduktion til Grønlands historie og afsluttes med en introduktion til åndemanere, helse og trolddom samt en ordliste med forklaringer af de grønlandske ord.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2018

af

af

Rikke Bruun

d. 15. nov. 2018

Med denne håndbog føres vi ind i den grønlandske myteverden og får en beskrivelse af de mange væsener, ånder og dyr, der befolker den. For unge og voksne læsere med interesse i grønlandske myter.

De grønlandske myter er overleveret mundtligt fra generation til generation, indtil de blev fortalt til fx Knud Rasmussen, der skrev dem ned. Med baggrund i mere end 15.000 sider beskriver denne håndbog 67 væsener, ånder og dyr under hensyntagen til den variation, som den store geografiske spredning i Grønland giver. Bogen indledes med en kort introduktion til Grønlands historie. Hvert opslag beskriver væsener som Maliina (Solen) og Sassuma arnaa (Havets moder) udfra kilderne og sætter i et tekstuddrag væsenet ind i en kontekst. Langt de fleste af væsenerne er ledsaget af en helsides illustration af en af bogens 7 illustratorer. Bogen afsluttes med en introduktion til åndemanere, helse og trolddom samt en ordliste med forklaringer af de grønlandske ord.

Denne utrolig smukke bog er en nøgle til den grønlandske myteverden og en hjælp til at læse de grønlandske myter. Bogens illustrationer understreger i den grad beskrivelserne af de ofte groteske og frygtindgydende væsener, og illustratorernes tilknytning til spilverdenen bringer en gammel kultur tættere på nutiden.

Mange af de grønlandske myter er indsamlet og nedskrevet af Knud Rasmussen og Aaron fra Kangeq, og i deres bøger møder man mange af de væsener, som nærværende bog er en oversigt over.