Bøger / faglitteratur

Bevidsthedens flydende lys : betragtninger over begrebet apperception hos Immanuel Kant og Longchenpa


Beskrivelse


Med udgangspunkt i en sammenstilling af Kant og Longchenpa beskrives avanceret dzogchenpraksis og Longchenpas beskrivelser af sammenhængen mellem trektjö og tögal, de to træningsformer, der åbner til og stabiliserer den oplyste, nonduale bevisdsthed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2008

af

af

Flemming Faarup

d. 28. maj 2008

Denne bog er en lærebog i at udvide bevidstheden til et niveau, der ligger ud over det sproglige niveau. Bogen henvender sig således til de samme, som går efter Bertelsens tidligere bøger om bevidsthedens væsen. Højere bevidsthed, 1983, Bevidsthedens befrielse, 1991, Nuets himmel, 1994, Bevidsthedens inderste, 1999 og Dzogchenpraksis som bevidsthedsvidde, 2003.

Forfatteren er dr.phil. i idéhistorie og er leder af Vækstcenteret i Nørre Snede, der beskæftiger sig med bevidsthedstræning, meditation og selvudvikling. Han begynder med at beskrive hvordan Kant, Kierkegaard og Jung prøver at definere bevidsthed. Derefter beskriver han hvordan dzogchen, en tibetansk gren af buddhismen kan give den højeste form for erkendelse. Endelig slutter han af med gennemgang af Longchenpas, 100 stambegreber på tibetansk og dansk. Longchenpa var tibetansk lama i 1300-tallet Teksten føles noget tung med mange fagtermer og udtryk, der ikke bruges andre steder.

På dansk er der ud over Bertelsens skrifter Dzogchen : den store fuldkommenheds inderste af Dalai Lama.

Jeg har haft en lånerforespørgsel på denne bog, så nogen interesse er der.


Weekendavisen

d. 27. juni 2008

af

af

Lars Bukdahl

d. 27. juni 2008


Kristeligt dagblad

d. 10. juli 2008

af

af

Asger Brandt

d. 10. juli 2008