Film / nonfiktion / kunst og kunstnere

Bifrost : en film om outsiderkunst


Beskrivelse


Et portræt af "Bifrost", en kunstskole for 15 udviklingshæmmede elever over 18 år. Skolen er et værkstedsfællesskab i kunstnerisk henseende, men også et varmt socialt fællesskab hvor eleverne får en meningsfuld hverdag og hvor de oplever at kunne noget.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. maj 2010

af

af

Frans Rasmussen

d. 27. maj 2010

Et lærestykke i pædagogik, der med sin gode historie er til inspiration for alle, der arbejder med udviklingshæmmede.

Bifrost er en kunstskole for 15 udviklingshæmmede elever over 18 år. Den startede for 10 år siden i Randers. Filmen beskriver miljøet og dagligdagen på skolen gennem elevernes og lærernes fortællinger. Der arbejdes med både malerier, skulpturer, grafik og andre udtryksformer. Alle skal prøve det hele. Eleverne er gode til at stille sig selv udfordringer og til at tage ansvar. Filmen viser den kunstneriske skaberproces, hvor elevernes anderledes billedopfattelse udenfor enhver konvention også er inspirerende for kunstlærerne. Skolen er et alternativ til beskyttede værksteder og giver eleverne styrke gennem et stærkt arbejdsfællesskab.

Freddy Tornberg er en af dansk films helt store dokumentarister. I 1970'erne brugte han "fluen på væggen"-metoden, der undersøgte menneskers liv indenfor forskellige institutionelle rammer. Hovedværkerne er Akkord, 1977, en milepæl i dansk dokumentarfilm, og hans store succes, mandefilmen Vi vil det hele, 1984, hvor han frem for samfundstemaer skildrede følelser og holdninger.

Med Bifrost leverer Freddy Tornberg en dybt indsigtsfuld film om en gruppe svage mennesker i samfundet, der finder en værdi og livsstyrke med de rette udfoldelsesmuligheder. Eleverne styrer egen deres proces og lærerne vejleder. På en livsbekræftende måde viser filmen, hvordan deres liv på skolen bliver meningsfuldt og hvordan de oplever at kunne noget.